World Economic Forum: ‘7,1 miljoen banen verdwijnen door robotisering’

Volgens de denktank van het World Economic Forum verdwijnen er tot en met 2020 7,1 miljoen banen door automatisering en robotisering. Door dezelfde ontwikkeling ontstaan er ook 2 miljoen nieuwe banen. Nettoresultaat? Het verlies van 5 miljoen banen.

Dat meldt de organisatie in het rapport ‘The Future of Jobs‘. De resultaten komen voort uit gesprekken met HR-managers in vijftien westerse landen en opkomende economieën. Zij werden gevraagd naar hun verwachtingen voor de periode 2015-2020.

Het gaat overigens niet enkel om de banen van bijvoorbeeld fabrieksarbeiders, ook administratieve banen gaan verloren worden volgens het rapport.

Nieuwe banen

De nieuwe banen worden voornamelijk gecreëerd in de technische sector, daar ontstaat meer vraag naar programmeurs en ingenieurs. Ook voorziet het World Economic Forum een groei in de energiesector. Uit de gesprekken blijkt namelijk dat klimaatverandering zorgt voor meer banen binnen die sector.

Het World Economic Forum waarschuwt iedereen voor de mogelijke gevolgen als men niet in actie komt om de ontwikkeling te managen:

Zonder urgente en gerichte actie om deze naderende transitie managen en te bouwen aan een personeelsbestand met vaardigheden die belangrijk zijn in de toekomst, zullen overheden moeten omgaan met blijvend groeiende werkloosheid en -ongelijkheid, en bedrijven met steeds minder klanten.

De impact kan vooral zwaar zijn voor vrouwen. Momenteel hebben relatief weinig vrouwen een technische opleiding en werken ze vaker in sectoren die vatbaarder zijn voor automatisering en robotisering. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor groeiende gelijkheid van vrouwen binnen bedrijven.