Amerikaanse en Europese bedrijven maken zich zorgen om uitblijven overeenkomst rondom privacy

Privacy

Nadat het Europese Hof vorig jaar een punt zette achter het Saf Harbor-verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, rondom de uitwisseling van gebruikersgegevens, dreigt er een einde te komen aan het tijdelijke verdrag dat momenteel loopt. Nu waarschuwen bedrijven uit de EU en de VS over de gevaren als er niet snel een nieuw akkoord komt.

De waarschuwing is afkomstig van de twee grootste handelorganisaties uit de VS en de EU. Als er geen overeenkomst komt dan mogen Amerikaanse bedrijven geen data van gebruikers opslaan in de VS, aangezien dat door Europa als onveilig gebied wordt beschouwd, vanwege overheidssurveillance en een gebrek aan bescherming van de privacy.

In een brief gericht aan Washington en opgesteld door U.S. Chamber of Commerce, BusinessEurope, DigitalEurope en de Information Technology Industry Council wordt er gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen:

Dit probleem moet direct aangepakt worden anders zullen de consequenties enorm zijn voor de duizenden bedrijven en miljoenen gebruikers.

Daarnaast dringen de groepen erop aan dat er een overgangsperiode moet komen voor (kleinere) bedrijven die niet gelijk kunnen voldoen aan eventuele nieuwe eisen. Er zijn namelijk veel bedrijven die compleet ingesteld waren op het oude Safe Harbour-verdrag.

De Europese privacywaakhond heeft de EU en de VS tot het einde van januari gegeven om met een nieuw verdrag te komen en bedrijven zouden daar gelijk aan moeten voldoen. Personen die bekend zijn met het onderhandelingsproces rondom dit nieuwe verdrag geven aan dat er wellicht voor die tijd een overeenkomst komt, maar dat allerlei details niet op tijd klaar zullen zijn.