Xbox Kinect geeft yoga-instructies aan blinden en slechtzienden

Sporten of actief bezig zijn kan voor blinden en slechtzienden een probleem zijn. Stel dat je bijvoorbeeld graag yoga wilt doen, dan is het lastig om precies de juiste houding te krijgen, als je het voorbeeld moeilijk kunt zien. Onderzoekers hebben nu een programma ontwikkeld waarbij iedereen yoga kan doen zonder instructeur.

Met behulp van een Kinect hebben onderzoekers van de universiteit in Washington een yoga-instructie ontwikkeld, waardoor ook slechtzienden de oefeningen goed kunnen uitvoeren. De Kinect kan namelijk met de ingebouwde camera de houding van iemand bepalen. De camera analyseert de verschillende hoeken en bepaalt of iemand de goede houding aanneemt.

Eyes-Free-Yoga-1

Het programma, genaamd Eyes-free Yoga, geeft vervolgens feedback op de houding via de luidspreker. Het programma zegt dingen als: “Your arms are good” en “Your core is good”. Ook geeft de Kinect instructies als “Lean forward” en “Straighten your left arm”. Als iemand de goede houding heeft aangenomen, wordt dit ook aangegeven door Eyes-free Yoga.

Met behulp van verschillende yoga-instructeurs in dit programma ontwikkeld. In het programma zijn zes poses verwerkt, waaronder de Warrior 1 en 2. Het programma is binnenkort online beschikbaar.