Yahoo wil dat inlichtingendiensten verzoek e-mailspionage openbaar maken

Yahoo heeft James Clapper, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gevraagd om het verzoek om de e-mails van zijn klanten te scannen openbaar te maken. In een brief (pdf) aan Clapper zegt Yahoo zich in een positie te bevinden waar het adequaat op de situatie kan reageren.

Begin deze maand rapporteerde Reuters over het systeem dat Yahoo gebouwd zou hebben om de e-mails van zijn klanten te doorzoeken. Het bedrijf zou dat gedaan hebben op verzoek van de nationale inlichtingendiensten. Yahoo vraagt de directeur Clapper nu om te bevestigen dat dat inderdaad het geval is. Daarnaast wenst het techbedrijf dat dit verzoek openbaar wordt gemaakt en dat de inlichtingendiensten een reactie geven.

De berichtgeving van Reuters heeft Yahoo in negatief daglicht gesteld. Het bedrijf zit midden in een overname door telecombedrijf Verizon. Eind september werd bekend dat gegevens van minstens 500 miljoen accounts zijn gehackt in 2014. Mogelijk komt de overname daardoor in gevaar.

Met deze brief probeert Yahoo zijn imago wat betreft het scannen van de e-mails te herstellen. Het bedrijf voelt zich door de Amerikaanse wetgeving niet in staat om naar buiten te brengen wat het zou willen. De wetten kunnen ervoor zorgen dat bedrijven gestraft kunnen worden als ze reageren op verzoeken die te maken hebben met de nationale veiligheid.