Yale Privacy Lab: ‘Google Play Store vol trackers en malware’

Android-gebruikers die malware en trackers op hun smartphone willen, kunnen de officiële Play Store van Google het beste vermijden. Dat advies geven twee onderzoekers van het Privacy Lab van de Yale-universiteit in het tijdschrift Wired.

Het besturingssysteem Android werd ontwikkeld op basis van open source, in tegenstelling tot Apple’s besturingssysteem voor smartphones, iOS. Maar volgens de onderzoekers, Sean O’Brien en Michael Kwet, maakt Google de belofte van open source, optimale veiligheid en transparantie, niet waar.

Google is de grootste advertentiemakelaar van het internet, zeggen de onderzoekers, O’Brien en Kwet. Het bedrijf doet er alles aan om zo veel mogelijk over hun gebruikers te weten. Hoe meer informatie Google heeft, hoe meer advertentie-inkomsten ze kunnen binnenhalen. Google moedigt het volgen van gebruikers door middel van trackers daardoor zelfs aan, zeggen de onderzoekers.

O’Brien en Kwet ontdekten met speciale scanningssoftware verborgen trackers in de Google Play Store. Eerder werd al bekend dat Android de locatie van de gebruiker blijft volgen, ook al heeft diegene de locatiediensten uitgezet. Google blijft je volgen, ook als je je er niet bewust van bent. Behalve de verborgen trackers, noemen de onderzoekers ook de recente ontdekkingen van malware in de Play Store en ongewenste cryptomining als nadelig voor de veiligheid en privacy van Android-gebruikers.

F-Droid App Store

O’Brien en Kwet adviseren een alternatief voor de Google Play Store te gebruiken: de F-Droid App Store. Deze appstore wil alleen apps aanbieden na een strikt toelatingsproces en belooft malware- en trackervrij te zijn. Je zult niet de enorme keuze van de Google Play Store hebben, maar voor de onderzoekers staan de privacy en veiligheid van de gebruiker in de F-Droid Store voorop.