Wethouder Hilversum wil van Media Park een vernieuwende Media Campus maken

Wethouder Wimar Jaeger (D66) van de gemeente Hilversum heeft grootse ideeën over de toekomst van het Media Park, het bedrijventerrein waar veel mediabedrijven en publieke omroepen zitten. In het radioprogramma MediaMatters vertelt hij dat het de hoogste tijd is voor het Media Park om de transitie naar het digitale tijdperk te maken. Het omvormen van het Media Park naar een vernieuwende campus zal zo’n half miljard euro kosten.

Volgens Jaeger is het Media Park op verschillende punten een doorn in het oog. De aan- en uitrijroutes zijn onhandig, zegt hij, er staan iedere dag dikke files. Qua infrastructuur is er wat hem betreft verbetering mogelijk, bijvoorbeeld door een herstructurering in een klaverbladvorm.

Oude media

Maar wat hem nog het meeste stoort, is de dominantie van de ‘oude media’ op het bedrijventerrein. Volgens de wethouder wordt de urgentie nog niet voldoende gevoeld om de mediatransformatie van de ’traditionele’ media naar digitaal ook in het Media Park zelf te laten plaatsvinden.

Zelf heeft Jaeger veel bewondering voor de High Tech Campus in Eindhoven. Wat hem betreft wordt het Media Park ook een campus. Het aantrekkelijke van dat idee, is volgens hem dat er veel dynamiek plaatsvindt. Jaeger: “De High Tech Campus in Eindhoven is een van de meest vibrerende plekken van het land.”

Hilversum Media Campus

Om er een echte campus van te maken, is variatie nodig: een combinatie tussen activiteiten, wonen en werken. Jaeger mikt hoog. Als voorbeelden noemt hij de campussen van Eindhoven, de Deense stad Aarhus en van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

In 2015 werd in de gemeente al de Hilversum Media Campus opgericht, een bedrijf dat trainingen op het gebied van digitale media verzorgt. In de Hilversum Media Campus zijn bedrijven, opleidingen en de gemeente vertegenwoordigd.

Om het Media Park om te vormen tot een Media Campus, wil Jaeger een consortium vormen dat het project kan oppakken. Een architectenbureau maakt inmiddels al schetsen voor het nieuwe ontwerp van het bedrijventerrein.

Foto: De foto bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Dick van Aggelen onder een Creative Commons CC0 1.0 licentie