Italiaanse robot YAPE bezorgt pakketjes op basis van gezichtsherkenning

De Italiaanse robotbouwer E-Novia introduceert een robotkoerier die pakketjes bezorgt op basis van gezichtsherkenning. De robot heeft de naam YAPE, wat staat voor Your Autonomous Pony Express. Dat meldt Digital Trends. Het is de vraag of de bezorgbots voldoende hufterproof zijn om alleen over straat te gaan en of de overheden het bedrijven zullen toestaan om robots op het trottoir te laten rijden.

Technisch gezien lijkt YAPE een ideale koerier. Hij haalt een snelheid van twintig kilometer per uur, kan zeventig kilo vervoeren en wel tachtig kilometer ver rijden. Het compartiment is alleen te openen door degene voor wie de inhoud is bedoeld. Super veilig, dus.

Hordes voor YAPE

Volgens Digital Trends zijn er wel twee grote hordes die YAPE nog staan te wachten. De kleine robot doet schrijver Trevor Mogg denken aan de hitchBOT, een experiment dat niet goed afliep. De hitchBOT trok liftend door Canada, maar werd in Pennsylvania onthoofd en in stukken gehakt. Een nogal luguber einde van een robot. Mochten ze ooit in Amsterdam over de Wallen gaan rijden, dan kun je je voorstellen dat er wel eens een paar in de gracht zullen belanden.

Een tweede obstakel kan de overheid zijn. In San Francisco zijn de autoriteiten geen fan van bezorgrobots op straat. Norman Yee, een lokale politicus, wil een wetsvoorstel doen om de robots van de trottoirs af te halen. Zijn argument: de trottoirs zijn gemaakt voor mensen, niet voor robots. Hij is vooral bezorgd dat gehandicapten, senioren en kinderen ongelukken kunnen krijgen met de bezorgbots. Dat is te lezen op Recode.

Domino’s gaat met bezorgrobots werken in Nederland

Vooralsnog schrikt dat nog geen bedrijven af. Domino’s (van de pizza’s) wil deze zomer een test doen met bezorgrobots in Duitsland. Plan is om daarna de bots in te zetten in Nederland.

E-Novia presenteert de YAPE tijdens CES 2018 in Las Vegas. CES 2018 vindt plaats van 9 tot en met 12 januari.