YouTube brengt YouTube Kids naar Nederland

YouTube Kids

YouTube lanceerde in 2015 een speciale versie van zijn videoplatform: YouTube Kids. Nu, bijna vier jaar later, komt die variant ook naar Nederland toe. Deze variant is specifiek afgestemd op kinderen en geeft ouders diverse tools om te bepalen wat hun kinderen kunnen zien.

YouTube Kids bevat alleen video’s die interessant zijn voor kinderen. Denk aan tekenfilms, educatieve video’s en kinderliedjes. Content die duidelijk voor volwassenen is bedoeld, is niet zichtbaar in de app. Daarnaast hebben kinderen geen Google-account nodig om de app te gebruiken. Het uploaden van video’s en plaatsen van comments is niet mogelijk.

Functies voor ouders

Voor ouders zijn er bovendien diverse functies om de controle te houden over wat het kind ziet en doet. Als de app voor het eerst geopend wordt, leren ouders hoe video’s geselecteerd en aanbevolen worden. Voor ieder kind is in te stellen welke video’s er getoond worden en hoelang ze maximaal naar video’s mogen kijken.

Daarnaast kun je de zoekfunctie per kind in- of uitschakelen en terugzien waar de kinderen naar gekeken hebben. Ook kun je kiezen tot welke collecties en onderwerpen kinderen toegang hebben. Er zijn bijvoorbeeld collecties van kanalen over knutselen, muziek en sport.

App gebruiken

De app is geheel gratis in gebruik, maar bevat wel advertenties. Om de advertenties te verwijderen, moet een YouTube Premium-abonnement vanaf 11,99 euro afgesloten worden.

YouTube Kids is beschikbaar voor Android en iOS. Ook kun je de app op je televisie streamen via een Google Chromecast, Apple TV, game-console of een Smart TV.