‘Nederlandse smart home-markt met 70 procent gegroeid in 2018’

Smart home

De Nederlandse smart home-markt is in 2018 flink gegroeid, namelijk met 70 procent. Inmiddels hebben consumenten in ons land voor 1,7 miljard euro aan slimme apparaten in huis. Dat stelt Multiscope in zijn Smart Home Monitor.

36 procent van de Nederlandse huishoudens – 2,8 miljoen – bezit één of meerdere smart home-producten. In 2017 was dat nog 29 procent. En dan gaat het niet alleen om slimme thermostaten. Volgens Multiscope is de groei in het bezit van dergelijke slimme apparaten binnen alle segmenten sterk.

De meeste huishoudens hebben echter wel een apparaat uit het segment ‘energie & verwarming’. En de slimme thermostaat is dan ook opnieuw het populairste apparaat op het gebied van smart homes.

smart-home onderzoek Multiscope

Positief

Vooral mannen en 18- tot 49-jarigen hebben smart home-producten, stelt Multiscope. Verder zijn we met zijn allen redelijk positief over het slimme huis. 27 procent is bijvoorbeeld positief over de optie om de kamertemperatuur op afstand te regelen, de wasmachine aan te zetten of boodschappen te bestellen.

De belangrijkste redenen voor die positieve kijk zijn gemak en comfort, evenals kostenbesparingen. Minder enthousiaste consumenten zeggen dat hun huidige apparaten het nog prima doen. Ook zien ze niet altijd de toegevoegde waarde van een slim product.