‘YouTube gaat aantal originele shows terugschalen en zich meer focussen op gratis video’s’

YouTube zou van plan zijn om minder te besteden aan originele shows vanaf 2020, als onderdeel van een “serieuze verlaging van het budget”. Dat stellen bronnen tegenover The Hollywood Reporter. De eigen shows worden niet helemaal stopgezet, maar het bedrijf geeft dan niet langer honderden miljoenen dollars uit per jaar om producties binnen te halen.

YouTube zou volgens de bronnen niet het gevoel hebben dat er ruimte is voor zijn werk met scripts zoals dat er is voor Netflix en Amazon. Daarentegen zouden veel shows gratis te bekijken worden. Robert Kuncl van YouTube zei namelijk dat er een verschuiving plaatsvindt naar het gratis bekijken van een aantal nieuwe series.

Nieuwe strategie

Het bedrijf ontdekte namelijk dat bepaalde series “ontzettend goed” werken als ze gratis zijn, en past zijn modellen daarop aan. Daarmee worden series en films vanaf 2020 gratis, maar met advertenties, beschikbaar voor alle gebruikers. Bepaalde andere series vereisen nog wel een betaald abonnement.

Hoe de gratis video’s worden aangeboden, zou per serie en film verschillen. Kyncl suggereert dat de gratis afleveringen mogelijk per stuk worden vrijgegeven, maar dat premium-abonnees de gehele serie achter elkaar kunnen kijken. Ook komen daar mogelijk extended cuts van films weergegeven, terwijl gratis kijkers de standaard versies zien.