Twee keer meer extremistische video’s van YouTube verwijderd door machine learning

YouTube gebruikt kunstmatige intelligentie om extremistische content aanpakken. En dat blijkt succesvol: ruim 75 procent van de content die verwijderd werd vanwege extremisme kon voordat gebruikers het hadden gemeld weggehaald worden. Dat heeft het videoplatform vandaag bekendgemaakt op zijn blog.

Het aantal verwijderde video’s met gewelddadig extremisme is afgelopen maand dan ook meer dan verdubbeld. De gebruikte machine learning is daar een van de redenen achter. Daarnaast blijkt het systeem ook redelijk accuraat, stelt het videoplatform. “In veel gevallen bleken onze systemen accurater dan de mensen die video’s bij ons meldden.”

Controversiële video’s

Binnenkort worden ook andere video’s op YouTube aangepakt, namelijk degene die de richtlijnen van het platform niet schenden, maar wel controversieel zijn. De kijker krijgt in die gevallen een waarschuwing te zien voor de video wordt afgespeeld. Daarnaast worden de filmpjes niet aanbevolen, komen ze niet in aanmerking voor advertentie-inkomsten en kunnen er geen reacties en likes worden achtergelaten. De maatregel wordt in de komende weken uitgerold op de desktop en komt snel daarna naar de mobiele apps.

Eerder werd al bekend dat mensen die zoeken naar extremistische content worden omgeleid naar een afspeellijst van video’s. In die filmpjes zijn argumenten tegen de aansluiting bij een terroristische organisatie te zien.