YouTube is nu de grootste virtual reality-bioscoop ter wereld

Youtube Google Cardboard

Hoewel er inmiddels al genoeg manieren waren om een VR-video te bekijken, was het aanbod vooral nog beperkt en verspreid over meerdere bronnen. Daar komt met de ondersteuning van virtual reality in YouTube een einde aan. Het grootste videoplatform ter wereld laat je voortaan al zijn video’s in VR bekijken – zowel speciale panoramavideo’s als traditionele 2D-beelden.

YouTube heeft de VR-ondersteuning toegevoegd in een update van de Android-app. Wanneer iOS en andere platformen aan de beurt zijn is nog even de vraag. Bij iedere video op Android verschijnt voortaan een speciale knop voor virtual reality, waarmee een video wordt opgesplitst in twee schermhelften. Je hoeft de telefoon hierna alleen nog maar in een Google Cardboard of vergelijkbare smartphonebril te schuiven.

Op YouTube staan al de nodige video’s die gebruikmaken van de virtual reality-optie. Zo kun je in 6 minuten rondlopen door de wereld van The Hunger Games, of Peru in virtual reality bekijken. Sinds januari ondersteunt Youtube panoramavideo’s, die allemaal in VR te bezichtigen zijn.

Maar ook ‘ouderwetse’ video’s werken prima in virtual reality. Je komt dan in een soort van virtuele bioscoop te zitten, vanuit waar je de beelden schermvullend te zien krijgt. Zo heb je geen grote tv meer nodig om een video in detail te bekijken.