YouTube zou een boete van maximaal 200 miljoen dollar krijgen van de Amerikaanse Federal Trade Commission. Het videoplatform krijgt de boete als onderdeel van een schikking met de waakhond, nadat het beschuldigd werd van het schenden van privacy van kinderen. Dat meldt The Verge.
YouTube verzamelde data van kinderen en zette deze in voor gerichte advertenties. Volgens de Amerikaanse wet Children’s Online Privacy Protection Act, of COPPA, mag dat echter niet.
De FTC zou afgelopen vrijdag akkoord zijn gegaan met een boete tussen de 150 en 200 miljoen dollar, zo wisten The Wall Street Journal en Bloomberg te melden. Verdere voorwaarden zijn niet bekend.
Critici zijn niet tevreden
YouTube en de FTC hebben geweigerd om op het nieuws te reageren. Critici hebben dat echter wel gedaan, en zijn ontstemd. Volgens hen zijn de gevolgen niet groot genoeg ten opzichte van de significante privacyschending waar het platform van beschuldigd wordt.
“Volgens COPPA had de FTC de autoriteit om een boete van tientallen miljoenen dollars aan Google te geven”, aldus de groep Public Citizen. “Een boete van maximaal 200 miljoen dollar faalt er in om de rechten van kinderen te beschermen. Het straft Google niet adequaat en het weerhoudt andere bedrijven er niet van om de wet in de toekomst te overtreden.”
YouTube heeft in de afgelopen weken diverse wijzigingen aan zijn beleid doorgevoerd, in afwachting van de schikking. Zo is er nu een expliciet verbod op gewelddadige of “volwassen” video’s die gericht lijken te zijn op kinderen. Daarnaast zijn gerichte advertenties op kindervideo’s verboden geworden.