Google werkt aan een geheel nieuwe functie voor YouTube Stories. Daarmee kun je zelf de beelden achter je aanpassen, zonder dat je een groen scherm nodig hebt. Dat meldt Google op zijn blog. Voor de functie wordt kunstmatige intelligentie gebruikt.
Met kunstmatige intelligentie wordt een persoon onderscheiden van de achtergrond. Daardoor kun je je achtergrond vervangen door bijvoorbeeld een foto of video. Op die manier lijkt het alsof je ergens anders bent. Dit wordt al jaren in films gedaan, maar dan met een groen doek. Dat groene doek kun je digitaal namelijk eenvoudig vervangen door iets anders.
Nu zijn er al een aantal nieuwe telefoons met een dieptesensor – zoals de iPhone X. Daarmee kun je ook van de achtergrond onderscheiden worden. De manier van Google werkt echter met alle normale camera’s op telefoons. De kunstmatige intelligentie zoekt namelijk naar menselijke figuren. Die worden herkend aan hun haar, wenkbrauwen, neus, lippen, ogen, bril en meer.
Alles wat niet bij een persoon hoort, wordt herkend als achtergrond. En dat deel kan dus vervangen worden. Daarnaast past het systeem automatisch de belichting op je gezicht aan, zodat die bij de achtergrond past. Het systeem moet echter wel vaak berekenen waar jij eindigt en de achtergrond begint, zodat het live bij bewegende beelden gebruikt kan worden. Op de Pixel 2 kan het systeem zo’n berekening 40 keer per seconde maken.
Test
Vooralsnog wordt de functie getest en is deze alleen te gebruiken door een klein deel van de YouTube Creators. Het gaat om de groep met veel volgers op YouTube. De functie moet uiteindelijk voor iedereen met YouTube Stories beschikbaar worden.