YouTube-team voor identificatie ongepaste video’s groeit naar 10.000 mensen

YouTube breidt volgend jaar zijn team dat zich bezighoudt met het bekijken en beoordelen van content uit naar ruim tienduizend mensen. Dat heeft directeur Susan Wojcicki aangekondigd. Ook komen er strengere maatregelen voor het aanpakken van ongepast materiaal op het platform.

YouTube moet volgens de directeur een plek blijven waar “makers van content, adverteerders en kijkers kunnen floreren”. Daarom moeten er extra maatregelen getroffen worden, aldus Wojcicki.

Maatregelen

De aangekondigde beleidswijzigingen richten zich met name op “gewelddadig extremisme”. Google wil onder meer op machine learning inzetten om de verspreiding van gewelddadig extremisme tegen te gaan. 98 procent van alle video’s met extremistisch materiaal wordt naar eigen zeggen automatisch geïdentificeerd.

Ook wil het platform transparanter worden over welke content er verwijderd wordt en hoe dat precies gaat. Google gaat vanaf 2018 periodiek rapporten vrijgeven waarin inzicht gegeven wordt in het proces. Dergelijke rapporten verschijnen al lange tijd voor de zoekmachine van Google.

Verder gaat het advertentiebeleid op de schop. Daarmee moet voorkomen worden dat bepaalde kanalen inkomsten uit reclame kunnen genereren. Ook moet voorkomen worden dat de inhoud van een video en advertenties een ongepaste combinatie vormen. Het is echter niet duidelijk hoe het beleid precies veranderd.

Eerdere wijzigingen

Het is de tweede keer in korte tijd dat de regels van het videoplatform aangescherpt worden. Onlangs gebeurde dit ook al toen bleek dat er kindervideo’s waren met gewelddadige of seksueel getinte content. Daarna werden er 15.000 video’s en 270 accounts verwijderd.