Instagram waarschuwt als inhoud foto’s wilde dieren of natuur beschadigen

Het is niet eenvoudig om wilde dieren en gevoelige natuurgebieden te beschermen. En hoe leuk het ook is om een selfie te maken met een koalabeer of een dolfijn, het helpt daar niet echt bij. Daarom maakt Instagram het vanaf nu moeilijker om dat soort content te vinden.

Zoek je voortaan naar een hashtag die geassocieerd wordt met beelden die wilde dieren of de natuur kunnen beschadigen, dan krijg je eerst een waarschuwing te zien. Op die manier weet je dat je nu naar foto’s kijkt die nu niet echt goed zijn voor de natuur. Pas na de waarschuwing kun je de foto’s zien, besluiten de zoekopdracht te annuleren of meer informatie opvragen.

Instagram-wilde-dieren

Onderzoek

Het besluit komt na een onderzoek van National Geographic en de World Animal Protection. De onderzoekers ontdekten dat dieren illegaal gevangen werden genomen in regenwouden. Daarna werden ze in kooien gehouden en neergezet om op de foto te gaan met onwetende toeristen. Maar dieren als koala’s en luiaarden willen helemaal niet opgepakt en geaaid worden.

Als je vanaf nu een waarschuwing te zien krijgt bij dat soort foto’s, ga je misschien nadenken over waar je nu echt naar kijkt. Tenminste, dat is wat Instagram hoopt. De waarschuwing verschijnt voor ongeveer honderd hashtags. Voor welke hashtags dat precies is, wil het sociale medium niet zeggen.

De waarschuwing verschijnt in het Engels, maar ook in het Thais, Indonesisch en talen uit andere landen waar mensen veel selfies maken met wilde dieren.