YouTube heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 58 miljoen video’s en 224 miljoen reacties verwijderd. De content werd verwijderd omdat het het beleid van het platform schond, meldt Reuters.
YouTube meldt sinds dit jaar ieder kwartaal hoeveel content het offline heeft gehaald. Dit is een reactie op overheden en diverse groeperingen in de Verenigde Staten, Europa en Azië, die druk uitoefenen op sociale media om extremistische en haatvolle content snel te identificeren en te verwijderen.
De Europese Unie heeft zelfs voorgesteld om boetes in te stellen voor sociale media die de content niet binnen een uur na een bevel van een overheid verwijderen.
Spam
De meeste content die in het derde kwartaal verwijderd werd was spam, wat ook gold voor content die eerder dit jaar verwijderd werd. 90 procent van de bijna 10.400 video’s die in september verwijderd werden, bevatte gewelddadig extremisme. 279.600 video’s die verwijderd werden wegens problemen met veiligheid van kinderen, werden nog geen 10 keer bekeken.
De meeste video’s worden gedetecteerd door geautomatiseerde tools. Maar die werken minder goed bij materiaal dat haatvolle meningen en gevaarlijk gedrag verspreid. Daarom vertrouwt het videoplatform op gebruikers om dit soort video’s en reacties te melden. De content wordt daardoor mogelijk wel veel bekeken voordat het verwijderd is.
Dit jaar voegde Google duizenden moderators toe aan zijn team, waardoor het totaal aantal om ruim 10.000 mensen kwam. Het bedrijf hoopt dat de meldingen van gebruikers zo sneller worden bekeken. Wat de plannen voor 2019 zijn, wilde YouTube niet zeggen.
Accounts
Het videoplatform heeft verder voor het eerst bekendgemaakt hoeveel accounts er verwijderd werden. Die accounts werden verwijderd omdat ze of drie schendingen van het beleid in 90 dagen kregen, of omdat ze zich schuldig maakte aan ernstige schendingen van het beleid. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het uploaden van kinderporno.
In het derde kwartaal werden 1,67 miljoen kanalen en alle 50,2 miljoen video’s van die kanalen verwijderd. Bijna 80 procent ging om spam. 13 procent bevatte naaktheid, 4,5 procent toonde beelden met gevaarlijke situaties voor kinderen.