YouTube verwijderde 8 miljoen filmpjes in laatste kwartaal 2017

In het laatste kwartaal van 2017 verwijderde YouTube ruim 8 miljoen filmpjes wereldwijd. De video’s werden verwijderd omdat ze niet aan de regels van de site voldeden. Het ging dan ook met name om spam en porno. Dat meldt NU.nl. Het is voor het eerst dat het videoplatform dit soort cijfers bekendmaakt.

De videosite maakte gebruik van kunstmatige intelligentie om foute video’s op te sporen en te verwijderen. 6,7 miljoen filmpjes werden in de laatste drie maanden van vorig jaar eerst door zo’n slim systeem gerapporteerd, in plaats van door een mens. Dankzij de slimme software was driekwart va die video’s verwijderd nog voordat iemand ze kon zien.

Ruim de helft van de video’s die oproepen tot gewelddadig extremisme was maximaal tien keer bekeken toen ze werden gewist. Dat gold begin 2017 voor slechts 8 procent van al die filmpjes.

Ieder kwartaal

YouTube wil voortaan ieder kwartaal melden hoeveel video’s er verwijderd worden. Ook wil het bedrijf bijhouden hoeveel opmerkingen onder filmpjes zijn verwijderd en hoe lang het duurde voor er iets verwijderd werd. Ook kun je straks zien wat er gedaan is met een video die je hebt aangemeld.

Volgens het bedrijf wordt er iedere minuut ruim 400 uur aan video’s geüpload door een miljard gebruikers. Hoeveel video’s er in totaal online staan, is onbekend.