YouTube verwijdert 1.400 video’s wegens reclames voor opstelfraude

YouTube heeft 1.400 video’s verwijderd. In de video’s zaten ingebouwde advertenties voor EduBirdie. Dat is een Oekraïense dienst waarmee je als scholier fraude kunt plegen met opstellen. Dat meldt BBC News. Het nieuwsmedium ontdekte dat ruim 250 YouTube-kanalen video’s met dergelijke reclames bevatten.

Alle reclames werden in de video’s gemonteerd. Daardoor had YouTube er geen zicht op. Bij video’s worden normaal gesproken externe advertenties afgespeeld. Daardoor heeft het videoplatform wel de controle.

Een aantal van de kanalen kregen tot 4 mei de tijd om de advertenties te verwijderen uit hun video’s. Niet alle kanalen gaven daar gehoor aan. Het videoplatform besloot de video’s vervolgens te verwijderen.

Slimme nerd

EduBirdie bood studenten aan een “super slimme nerd” in te huren. Die “nerds” schrijven dan een opstel voor de scholier. Dat is frauderen met opstellen. BBC News stelt dat er ruim 1.400 video’s waren die samen ruim 700 miljoen keer bekeken werden.

Overigens mag je wel gewoon reclames in je video’s monteren. Dit mag echter alleen als ze niet in strijd zijn met de regels van het videoplatform. Dat waren de reclames bij deze video’s dus wel.