YouTube voegt middel tegen copyrightschending toe aan populaire kanalen

Het is geen nieuws: copyrightschending is een groot probleem op het internet. Zo ook op YouTube. Talloze mensen uploaden immers dagelijks filmpjes met bijvoorbeeld muziek van een grote artiest, terwijl dit helemaal niet mag. Het videoplatform heeft nu dan ook een maatregel genomen, aan de hand van een nieuwe functie voor grote kanalen. Dat meldt het bedrijf in een blogbericht.

Kanalen die meer dan 100.000 abonnees hebben krijgen de functie, genaamd Copyright Match. De bedoeling is dat andere gebruikers die eerder geplaatste video’s downloaden en vervolgens op hun eigen kanaal plaatsen opgespoord worden.

Daarmee lijkt het op het Content ID-programma, waarmee muziek- en filmmaatschappijen (muziek)video’s van YouTube verwijderen. Bedrijven kunnen namelijk zien of er video’s op het platform staan die overeenkomen met auteursrechtelijk beschermd materiaal waarvan zij de eigenaar zijn.

Meldingen

In het geval van Copyright Match krijg je een melding als jij de gebruiker bent die een bepaalde video als eerste uploadde. Die melding krijg je als er een video gevonden is die qua inhoud overeenkomt met de eerste video.

Je kunt vervolgens een bericht sturen naar de gebruiker die de video later uploadde. Ook kun je een copyrightclaim indienen. YouTube bepaald dan of de claim terecht is.

De bedoeling is dat de functie op termijn beschikbaar wordt voor iedereen die via het partnerprogramma inkomsten genereert.