YouTube wordt meer een sociaal netwerk met YouTube Community

YouTube

YouTube gaat meer lijken op Facebook en Twitter. Met YouTube Community introduceert de videosite een sociale nieuwsfeed, waarin iedereen berichten kan delen met zijn of haar abonnees. Hierdoor hoeven videomakers niet langer te vloggen om simpele dingen met mensen te delen – een bericht tikken werkt net zo makkelijk.

De nieuwe Community-functie is te vinden in een speciaal tabblad, waar alle berichten onder elkaar staan. Op het moment betreft het nog een testfase, waarbij alleen een select aantal YouTubers berichten mogen plaatsen. Naarmate de bèta vordert, zullen meer mensen toegang krijgen tot de optie. Abonnees van toegelaten YouTubers kunnen hoe dan ook de berichten lezen op de betreffende plek.

Eerder ging al het gerucht dat YouTube zou werken aan een sociaal netwerk. Toen werd gedacht dat het YouTube Backstage zou heten, maar dat is dus Community geworden.

Beperkte functionaliteit

Op het moment is de functie vrij simpel: er kunnen teksten en plaatjes op YouTube Community worden gedeeld, waar mensen een like of een reactie bij kunnen achterlaten. Op termijn wil Google deze functionaliteit uitbreiden, maar het is nog onduidelijk hoe dit zal gebeuren.

Eén controversieel dingetje: naast een duimpje omhoog, kun je ook een duimpje omlaag op een bericht achterlaten. Dat is bij video’s een logische functie, maar wellicht zijn de negatieve likes bij gewone berichten wat onhandig. We gaan het in de komende maanden vast ontdekken.

YouTube community