Gebruikersdata twee miljoen Nederlandse huishoudens bij energiebedrijven gestolen

De energiegegevens van maar liefst twee miljoen Nederlandse huishoudens liggen op straat. Volgens de NOS heeft een oud-medewerker van een energiemaatschappij de data gestolen, waarna branche-organisaties van netbeheerders en energiemaatschappijen het nieuws naar buiten hebben gebracht.

Het gaat bij de diefstal niet om ’traditionele’ data zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. In plaats daarvan zijn het energieverbruik per jaar, het type aansluiting en de einddatum van het contract gestolen. De dief weet dus precies hoeveel stroom jij wellicht verbruikt – maar de datadiefstal is meer dan enkel principieel. De gegevens zouden namelijk misbruikt kunnen worden om aanbiedingen per post te versturen.

De database waaruit de data is gestolen, blijkt al langer onveilig te zijn. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hier in elk geval al langer zorgen over te hebben. Die wilde dat netbeheerders goed controleerden of er misbruik werd gemaakt van de gegevens. Toen dat gebeurde, kwam de diefstal pas aan het licht.

Wie precies door het lek is getroffen, moet nog blijken. Bij twee miljoen huishoudens zijn er echter veel Nederlanders geraakt – die volgens de netbeheerders in meerdere provincies wonen. Welke provider je bij zit maakt niet uit, want de data was afkomstig van meerdere partijen.