YouTube zet nieuwe stap in richting van sociaal netwerk met eigen chatdienst

YouTube

YouTube zet een nieuwe stap om meer een sociaal netwerk te worden. Het videoplatform heeft namelijk een eigen chatdienst gelanceerd in zijn apps voor iOS en Android. Het idee is dat je leuke video’s nu direct kunt delen met je contactpersonen, maar ook berichten en linkjes kunt uitwisselen zonder de app te verlaten.

Om te chatten ga je naar het tabblad Shared in je YouTube-app. Deel een video om een chat te beginnen en pas daarna kun je ook tekst, emoji, linkjes en andere video’s sturen. Scroll je tijdens het praten naar beneden, dan blijft de gedeelde video bovenaan staan.

Helaas kun je geen foto’s delen, maar YouTube is natuurlijk ook een videoplatform en geen fotomedium. Wel is het mogelijk om een groepschat te starten door een video met meerdere personen te delen.

Gaat het werken?

YouTube hoopt natuurlijk dat jij lekker met je vrienden gaat kletsen in de app, en concurrenten als Facebook en WhatsApp achterwege laat. Logisch, want zeker Facebook is steeds meer een platform waar je ook video’s gaat zitten kijken.

De grote vraag is echter of het gaat werken. Google heeft in de afgelopen jaren immers diverse chatapps – denk aan Hangouts en Allo – uitgebracht om te concurreren met Facebook Messenger en WhatsApp. Vooralsnog heeft geen van die apps een echt groot succes. Maar misschien dat een geïntegreerde chatfunctie een betere kans van slagen heeft.

De chatfunctie is op dit moment nog niet beschikbaar op de desktopversie van YouTube. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.