Zaak Apple vs. FBI uitgesteld, omdat FBI toch toegang tot iPhone denkt te krijgen

Een onverwachte wending in de zaak tussen Apple en de FBI. Vandaag zou de eerste hoorzitting zijn, nadat Apple in beroep was gegaan tegen de uitspraak dat Apple de FBI moest helpen met ontgrendelen van de iPhone 5C van de verdacht in de San Bernardino-zaak, maar die wordt uitgesteld. De reden? De FBI denkt dat ze Apple toch niet nodig hebben toegang te krijgen tot het toestel.

Sommige experts zeiden al direct dat er waarschijnlijk mogelijkheden zouden zijn om toegang te krijgen tot het toestel, dat met een 4-cijferige pincode was versleuteld. De NSA zou bijvoorbeeld die mogelijkheid hebben, zo werd gesuggereerd. Nu zou er inderdaad een (tot nu toe onbekende) derde partij zijn die de FBI kan helpen, waardoor de hulp van Apple niet langer nodig is. De FBI gaat dat nu verder onderzoeken en daarom heeft de rechter besloten de hoorzitting uit te stellen.

Dat de FBI een dag voor de zitting toch iemand heeft gevonden die kan helpen met ontgrendelen van de telefoon is opvallend. Tot nu toe heeft de organisatie altijd stellig beweerd dat het zonder Apple’s hulp geen toegang kan krijgen tot het toestel.

Encryptiedebat

Het klinkt als goed nieuws voor de FBI, maar tegelijkertijd valt daarmee het encryptiedebat, dat veel groter is dan deze ene zaak, in de VS deels stil. Dat terwijl de FBI graag de steun van een gerechtelijke uitspraak in hun voordeel had in dat debat.

Voorlopig zal er nog genoeg worden gepraat over de vraag of techbedrijven Amerikaanse opsporingsdiensten moeten helpen om toegang te krijgen tot data op toestellen en communicatie. Onder meer het Amerikaanse congres wil daar een mening over gaan vormen.

Gisteren gaf Apple-baas Tim Cook nog aan “niet terug te deinzen voor de overheid”, als het gaat om het verzwakken of omzeilen van de encryptie van zijn producten en diensten. “Wij hebben een grote verantwoordelijkheid in de bescherming van die persoonlijke data”, zei hij.

Mocht de FBI toegang krijgen tot het toestel in de San Bernardino-zaak, dan betekent het niet automatisch dat het toegang kan krijgen tot elke (versleutelde) iPhone. Het is afhankelijk van de gebruikte methode. Nieuwe iPhones zijn namelijk beter beveiligd dan de oude iPhonge 5C in deze zaak.