In dit robotpak van Panasonic voel je je net Iron Man

Robots gaan mensen niet vervangen, maar assisteren. Het is een uitspraak die we wel vaker horen. Panasonic neemt die wel heel letterlijk: het bedrijf heeft een robotpak ontwikkeld dat het lichaam ondersteunt bij het tillen van voorwerpen.

Met de Power Loader zou je je bijna Iron Man voelen. Vier sensoren in je handen en voeten drijven in totaal twintig motors aan. Panasonic wil het pak onder andere inzetten in de bouw. Het bedrijf lijkt niet te geloven dat fysiek zwaar werk verdwijnt, want het heeft nog een pak ontwikkeld: de Power Assist Suit. Daarin krijgt de drager ondersteuning in zijn rug, doordat het pak de druk te verlicht.

In de video komt verder nog een zorgrobot naar voren die mensen kan helpen zelfstandig op te staan en te begeleiden. Dat doet de robot door de fysieke kracht te meten, zodat de persoon alsnog gebruik maakt van zijn eigen spierkracht om overeind te komen.

Panasonic heeft de uitspraak over robotisering duidelijk anders geïnterpreteerd dan veel anderen. De gedachte is vooral dat robots monotoon werk gaan overnemen en wij mensen onze creatieve geest mogen inzetten. Desondanks lijkt het bedrijf met name voor de robots die fysieke ondersteuning bieden in de zorg iets interessants op het spoor te zijn. Of we in de toekomst ook fysiek werk blijven doen, maar allemaal zo’n pak aan hebben, valt nog te bezien. Zo niet, dan zou zo’n pak ook leuk zijn om mee te robotworstelen, trouwens.