‘Zelfrijdende auto’s kunnen verzekeringsbedrijven kapotmaken’

We hebben het al vaker gehoord: zelfrijdende auto’s moeten zo veilig worden, dat verkeersongelukken zelden tot niet zullen plaatsvinden. Goed nieuws voor ons, maar verzekeringsbedrijven hebben reden om zich zorgen te maken. Volgens voormalig General Motors-topman Lawrence Burns voorziet daarom het einde van de autoverzekeringsindustrie.

Burns vertelde het volgende aan Forbes:

Auto’s gaan niet meer zo vaak crashen, en ongelukken zullen ook minder extreem zijn dan nu het geval is. Ik denk dat dit wel eens het einde kan zijn voor autoverzekeringen.

Het zal wel nog even duren totdat dit het geval is: uit een recent rapport blijkt dat zelfrijdende auto’s tijdens tests nog best vaak door de automobilist bestuurd worden, bijvoorbeeld omdat een bug voor problemen zorgt.

Zelfrijdende auto’s kunnen ook snel voor ongelukken zorgen, aldus een onderzoek in handen van Forbes. Daarbij worden de ongelukken echter veroorzaakt door een tweede auto met een menselijke bestuurder. De weg zal dus pas echt veilig zijn als alle auto’s in het verkeer computergestuurd rondrijden.

En als er wel een ongeluk gebeurt? Dan betaalt de autofabrikant waarschijnlijk voor de schade. Meerdere fabrikanten hebben al beloofd om de volle verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Afgelopen woensdag ging onze podcast Rush Talk over zelfrijdende auto’s en kwamen dit soort zaken uitgebreid aan bod.