Zelfrijdende auto’s trainen en testen kan goedkoop en veilig in GTA V

Non-profitorganisatie OpenAI heeft software openbaar gemaakt waarmee het kunstmatige intelligentie leert in zelfrijdende auto’s te rijden. De software is geïntegreerd met de game GTA V en kan nu door iedereen gebruikt worden.

De openbare software is ontwikkeld als onderdeel van het DeepDrive-project. Dit project is erop gericht om kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto’s te trainen in een virtuele omgeving. GTA V biedt daar de meest geschikte testomgeving voor.

KI-agent

Volgens OpenAI kan iedereen met een eigen versie van GTA V de software gebruiken. De DeepDrive-software maakt gebruik van een modding framework en geheugeninspectietechnieken om van GTA V een simulator voor zelfrijdende kunstmatige intelligentie te maken.

Daarnaast bestaat de software uit een al getrainde agent. Deze is voorzien van 21 uur aan training en moet in staat zijn om in verschillende weersomstandigheden te rijden. Dit systeem zou moeten reageren zoals een mens dat ook zou doen. In onderstaande video wordt de werking hiervan getoond.

Het doel van deze software is om zelfrijdende auto’s te testen en trainen in een virtuele wereld in plaats van in de werkelijke wereld, zodat er ongelukken kunnen worden voorkomen.

In de GTA-wereld wordt er rekening gehouden met realistische wegen, weggebruikers en het weer, net zoals in de werkelijkheid. Het is bovendien mogelijk om verschillende data te verzamelen in de game en deze weer te gebruiken voor feedback en aanpassingen.