Zien: Dit gebeurt er als een drone met een vliegtuig botst

Drone-regels

Je hoort het met enige regelmaat: het is ontzettend gevaarlijk als een drone tegen een vliegtuig aan botst. En we kunnen ons allemaal wel voorstellen waarom dat is. Maar de echte gevolgen, die zie je eigenlijk nooit. Tot nu dan, want de University of Dayton Research Institute (UDRI) heeft een simulatie van dergelijke botsingen gemaakt, meldt Science Alert.

De simulatie toont precies wat er gebeurt als een drone en een commercieel vliegtuig die met 383 kilometer per uur vliegt tegen elkaar aan botsen. Natuurlijk deden ze dit niet met een vliegtuig dat daadwerkelijk vloog. In plaats daarvan werd een DJI Phantom 2 met een luchtkanon tegen de vleugel van een Mooney M20-vliegtuig aangeschoten.

Nu zou je misschien denken dat de drone bij die impact compleet verloren zou gaan. Maar in de video zien we dat de drone juist door de vleugel heen gaat. En dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren.

Vogels

Overigens werden dit soort testen eerder al uitgevoerd met vogels, en die geven een vergelijkbare schade. Drones en vogels hebben namelijk een ongeveer gelijk gewicht. Tijdens deze test vergeleken ze de resultaten met de vogel. Conclusie: de vogel lijkt meer schade aan te richten, maar de drone komt dieper in de vleugel terecht.