Zien: Merel onderzoekt de #FreeBritney-beweging

#FreeBritney

Het was vorige maand groot nieuws: na 13 jaar onder curatele te hebben gestaan, was Britney Spears eindelijk weer vrij. Voor het eerst in ruim een decennium mag ze weer zelf beslissen over wat ze in haar privéleven, haar werk en met haar geld doet. In een reactie zei de zangeres dat de ‘FreeBritney’-beweging – ook bekend als #FreeBritney – haar gered heeft. Maar wie zitten er eigenlijk achter die beweging? Die vraag wordt donderdag beantwoord in een documentaire bij Net5.

Britney Spears werd in 2008 onder curatele gezet na een inzinking. Ze moest behandeld worden voor psychische problemen en dus werd haar vader Jamie Spears als curator aangesteld. Sinds die tijd mocht Britney nauwelijks nog iets: zelfs als ze een hamburger wilde kopen of wilde winkelen van haar eigen verdiende geld, moest ze toestemming vragen.

Fans van de zangeres begonnen in die tijd de beweging #FreeBritney, waarin ze hun krachten bundelen. En dat werkte dus. Afgelopen juni kon Britney via een videoverbinding de rechtbank toespreken over haar situatie, waarbij ze vertelde dat ze lang werd gedwongen om te werken en om medicatie in te nemen. Ze zou zelfs een spiraaltje hebben wat ze niet mocht verwijderen. Maar op 12 november kwam er een einde aan de situatie: de curatele werd opgeheven door de rechter.

Documentaire over #FreeBritney

De #FreeBritney-beweging speelde dus een grote rol. Maar wie zit er eigenlijk achter die beweging? Hoe ontstond dit alles? Wat dreef deze fans om zich zo in te zetten? En welke rol speelden ze eigenlijk precies?

Merel Westerink probeert deze vragen te beantwoorden in de Powered by LINDA.-documentaire Merel onderzoekt #FreeBritney. In de documentaire reist ze af naar Los Angeles en ontmoet ze Tess Barker en Babs Grey. Deze vrouwen zijn jonge comédiennes en Britney Spears-fans. Zij maakten een podcast en ontdekten dat het niet goed ging met hun idool.

Daarnaast spreekt Merel de superfans Kevin en Leanne, die steeds met spandoeken naar de rechtbank gingen en aandacht vroegen voor de zaak. En Merel volgt Robert, die van jongs af aan idolaat is van Britney en toeleeft naar de dag waarop de rechter met het eindoordeel komt.

In Nederland gaat Merel in gesprek met Domien Verschuuren, die niet alleen DJ is, maar ook groot fan van Britney Spears. Hij vertelt over het leed dat Britney is aangedaan en het effect van de beweging.

Merel onderzoekt #FreeBritney is aanstaande donderdag 20 januari om 20:30 exclusief bij Net5 en KIJK.nl te bekijken.

Foto: Shutterstock.com