Zien: zo staat het koningshuis er 25 jaar na de dood van prinses Diana bij

Prinses Diana, 25 jaar later

Geloof het of niet, maar het is alweer 25 jaar geleden dat prinses Diana om het leven kwam. Een goed moment om eens te kijken hoe haar nalatenschap ook nu nog zichtbaar is en hoe het Britse koningshuis erbij staat. En dat is precies wat documentairemaakster en verslaggever Koninklijk Huis Sam Hoevenaar uitzoekt in een nieuwe documentaire.

Het staat bij velen in het geheugen gegrift: op 31 augustus 1997 crasht de auto van prinses Diana. De Franse arts Frederic Mailliez reed er per toeval langs en probeerde haar nog te redden, maar tevergeefs. De prinses overlijdt.

In de documentaire gaan Hoevenaar en Mailliez terug naar de tunnel waar het fataal mis ging. Daarnaast blikt Hoevenaar met de kennis van nu terug op het leven van Diana. Zo spreekt ze met voormalig butler Paul Burell over zijn laatste momenten met haar, maar ook over de trouwdag met prins Charles en haar rol als megaster.

Natuurlijk kunnen we ook de periode met Camilla Parker Bowles niet achterwege laten, gezien zij inmiddels met Charles getrouwd is en de toekomstige Britse koningin is. Royalty reporter Omid Scobie vertelt ons meer over de campagne die Charles en het paleis voerden om Camilla in de smaak te laten vallen bij pers en publiek. Arthur Edwards – fotograaf van tabloid The Sun – vertelt bovendien meer over zijn vriendschap met de Britse koninklijke familie.

De invloed van prinses Diana

Maar natuurlijk komt ook de invloed van prinses Diana aan bod. Want die was behoorlijk, bijvoorbeeld omdat ze niet van al die regels hield en dingen graag op haar eigen manier deed. Wat is daar nu nog van zichtbaar?

En ook haar psychische problemen tijdens haar jaren aan het hof worden besproken. Want ook nu blijkt dat weer relevant: Meghan, de echtgenote van prins Harry, gaf in 2020 aan dat zij ook suïcidale gedachten heeft. Is dit een patroon of alleen toevallig?

Live kijken of streamen

Dit alles zie je op woensdag 31 augustus om 20.30 bij Net5 in de documentaire Prinses Diana, 25 jaar later. Om 22.00 uur volgt bovendien de documentaire Diana: The Ultimate Truth. Heb je geen lineaire tv meer? Dan kun je beide documentaires ook zien via KIJK.nl.

Foto: Terry Fincher