Zij mochten de iPhone X al even vasthouden, en dit zijn de eerste meningen

iPhone X

De iPhone X (spreek uit: iPhone tien) is gisteren door Apple onthuld. Na een dergelijk evenement zijn er een aantal journalisten die het toestel al even vast mogen houden. Uitgebreide recensies krijg je er niet van, maar wel al een aantal eerste meningen. Dus, wat vinden we van de iPhone X? Ik verzamelde een aantal eerste blikken voor je.

Allereerst de grootte van het apparaat. Hier is vrijwel iedereen het over eens: die is precies goed. Want hoewel het scherm het grootste ooit is voor een iPhone, vallen de fysieke afmetingen van het apparaat wel mee. “Het is korter, dunner en lichter dan de iPhone 8 Plus”, vertelt Scott Stein van CNet bijvoorbeeld. “Toen ik hem in mijn hand hield, klopte het. De iPhone X is een telefoon met een goede afmeting.”

Volgens Ars Technica is de grootte vergelijkbaar met de iPhone 7 en de iPhone 8. “De afmetingen mogen misschien iets anders zijn, maar je zou het waarschijnlijk niet weten als niemand het je verteld.” The Verge heeft wel enige kritiek: “De telefoon voelt klein, maar op een andere manier dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8.” Wel zegt dit medium dat de X iets dikker en minder glad is dan de iPhone 7, “die in principe zelfmoordneigingen had als ik kijk naar de manier waarop hij steeds uit mijn hand vloog”.

Het scherm en de thuisknop

De iPhone X heeft zoals gezegd voor iPhone-standaarden een gigantisch scherm. Het 5,8 inch OLED-scherm neemt vrijwel de gehele voorkant van het toestel in. Mashable is meer dan enthousiast over het scherm: “Het is light, briljant en rijk aan kleuren. Het neemt gaat ook over vrijwel de gehele voorkant van de camera heen als gladde honing die over een pannenkoek glijdt.”

En ook Engadget is te spreken over het scherm. “Het scherm is inderdaad prachtig, zeker van dichtbij. Ik had verwacht dat het stuk bovenin (waar de camera zit) me zou ergeren, maar ik had het mis. Apple heeft de bovenste balk in iOS redelijk eenvoudig gehouden, waardoor het niet echt uitmaakt dat er een stuk uit is gesneden.”

iPhone X

De homeknop is door de grootte van het scherm verdwenen. “Dit is waarschijnlijk een van de meest controversiële dingen van de telefoon onder iPhone-gebruikers, maar Apple heeft een hoop werk gedaan om iOS natuurlijk aan te laten voelen zonder thuisknop”, weet CNet.

Engadget moest er echter nog wel even aan wennen: “Na jaren op de thuisknop gedrukt te hebben, was het in de eerste paar minuten erg vreemd om de iPhone X te gebruiken. Maar zodra ik alles doorhad, was ik verbaasd dat Apple dit niet eerder geprobeerd heeft. Het voelt ontzettend natuurlijk.” Naar eigen zeggen wilde de journalist na een paar minuten gespeeld te hebben met het jubileumtoestel niet meer terug naar zijn eigen 7 Plus.

HDR

De nieuwe iPhone komt ook met 4K- en HDR-ondersteuning. Leuk, maar er is nog weinig content voor. Gelukkig heeft Apple aangekondigd dat er snel films en series in deze resoluties naar de iTunes Store komen. Daarnaast hebben Amazon Prime Originals en Netflix al een paar films en series klaar staan.

Je kunt echter ook HDR-foto’s maken, en daar was Ars Technica erg enthousiast over. “De iPhone X die ik gebruikte stond vol met een HDR-foto’s en -video’s. De foto’s zagen er net zo goed uit als wanneer ik ze zou zien op mijn LG HDR OLED TV.” Vooral de precisie en de contrastratio die erbij horen vielen op: “Het is een van die ‘als ik er wat over kan zeggen ga ik nooit meer terug naar de oude situatie’-dingen.”

iPhone X

And now we wait…

Helaas hebben geen van de journalisten echt lang kunnen spelen met de telefoons. Daardoor zijn nog lang niet alle features uitgeprobeerd. Zo moet je het nieuwe Face ID eerst instellen, wil je het gebruiken. En daar had niemand tijd voor. Hetzelfde geldt voor diverse andere functies.

We hebben nu dus een mooie eerste blik op de iPhone X gekregen. Maar als je echt wil weten of het een goede telefoon is, zul je helaas nog even moeten wachten op de eerste recensies.

De iPhone X is vanaf 3 november te koop. Voor de variant met 64GB aan opslag metaal je 1.159 euro. De variant met 256GB aan opslag kost 1.328 euro. De voorverkoop van de telefoon start al een week eerder.

iPhone X