Deze MNS-robots werken samen als ze elkaar aanraken

MNS-robots

Wil je robots samen laten werken, dan heb je twee opties. Je kunt ze zo programmeren dat ze werken met de informatie uit hun omgeving. Maar dat is niet eenvoudig. Je kunt ook een robot instellen als commandocentrum, die de rest vertelt wat ze doen. Valt die robot dan echter uit, dan weet de rest niet meer wat ze moeten doen. Wetenschappers hebben nu echter een gouden middenweg gevonden: MNS-robots. Dat schrijft Nature Communications.

MNS staat in dit geval voor Mergeable nervous systems. Het idee is dat iedere robot helemaal zelf aan het werk kan gaan. Komen ze echter met elkaar in contact, dan linken ze aan elkaar en wordt alles bestuurd door een robot. Als een groep kunnen ze vervolgens in verschillende configuraties gaan staan en samenwerken.

Het staat niet vast welke robot de rest bestuurd. Valt er dus een robot uit, dan is er nog niets aan de hand. In dat geval pakt een ander robotje, die wel werkt, de taken namelijk op. Simpel gezegd: ze weten hoe ze zichzelf moeten helen.

Toekomst

De onderzoekers zeggen dat ze er nu aan werken om deze technologie toe te passen op robots die in drie dimensies kunnen bewegen en flexibele gewrichten hebben. In de toekomst hopen ze dat de techniek leidt tot robots die niet voor een specifieke taak geprogrammeerd en gebouwd moeten worden, maar flexibele mogelijkheden hebben.