Zo bereid je je voor op Black Friday (en trap je niet in de slechte deals)

Black Friday

De aanbiedingen vliegen de hele week al om je oren, maar vandaag is het dan toch officieel Black Friday. Mocht je niet per se koopdrang hebben, dan zal deze wel ontstaan na het zien van al die koopjes. De ene deal klinkt nog beter dan de ander. Je zou bijna een dief van je eigen portemonnee zijn om dit te laten liggen. Maar is dat wel echt zo? Want hoe weet je nou zeker dat je een goede deal te pakken hebt?

Black Friday is overgewaaid uit Amerika en bestaat nog helemaal niet zo heel lang in Nederland. Toch kunnen ook de Nederlanders hier zeker wel van genieten en lijkt deze dag met het jaar populairder te worden. Zo ben je goed voorbereid:

Doe geen impulsaankopen

Met alle aanbiedingen die om je oren vliegen, moet je wel sterk in je schoenen staan om geen impulsaankopen te doen. Wees sterk! Want door het zien van een hoop kortingen kun je jezelf makkelijk aanpraten dat je iets ook nodig hebt. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Zoek van te voren uit wat je nodig hebt

Om impulsaankopen te voorkomen, is het juist verstandig om van te voren al een lijstje te maken met producten die je wilt hebben, of die je nodig hebt. Schrijf het op en noteer hier ook de normale prijs bij, dan weet je hoeveel korting je krijgt en dus of het de moeite is. Het komt namelijk wel eens voor dat merken of bedrijven doen alsof ze een hoge korting geven met een ‘van – voor’-prijs, terwijl de oorspronkelijke prijs al een stuk lager uitviel.

Laat je niet gek maken

Iets waar een hoop winkels en webshops goed in zijn, is tijdsdruk geven. Je hebt tenslotte maar één dag de tijd om dit product met deze flinke korting te kopen. Laat je dus niet gek maken! Een goede voorbereiding zorgt er al voor dat je weet wat je wilt en wat je nodig hebt. Ook de truc om als webshop aan te geven dat er nog maar één stuk van dat product te koop is, kan voor een hoop klanten net dat duwtje in de rug zijn. Maar ook hier geldt dat dit lang niet altijd echt is.

Vergeet de lokale ondernemers niet tijdens Black Friday

Niet elk bedrijf, merk of ondernemer kan of wil meedoen aan de hoge stuntprijzen op Black Friday. Vergeet juist daarom ook de lokale ondernemers niet. Retaildeskundige Maarten Gijsenberg van Rijksuniversiteit Groningen zegt in 2020 tegen Nu.nl dat het zeker loont om bij de lokale ondernemers te shoppen tijdens Black Friday. “Je krijgt hier vaak een betere service, waardoor je ook makkelijker terug kunt als je producten niet in orde zijn. Bij grote spelers gaat dat vaak een stuk lastiger, waardoor je op de lange termijn alsnog duurder uit bent.”

Beeld: Unsplash