Zo houd je je huis koel op een duurzame manier

koel huis

Je hebt het vást wel gemerkt: het is warm vandaag. Werken wordt lastiger, we kunnen ons minder goed concentreren door de hitte, slapen slechter en verlangen eigenlijk naar één ding: buiten zijn. Maar de (thuis)werkende mens heeft in de meeste gevallen geen andere keus dan stug doorwerken. Om dit dan toch íets aangenamer te maken, hebben we een paar tips om je huis koel te houden op een duurzame manier.

Uit onderzoek van Erasmus Universiteit van Rotterdam blijkt dat 82 procent van de Nederlanders zich het meest gelukkig voelt bij temperaturen van 25 – 30 graden. Maar hoe warmer het in Nederland wordt, hoe meer we op zoek gaan naar manieren om ons huis koel te houden.

Duurzaam koelen

Voorkomen is beter dan genezen, helemaal als je kijkt naar de energieprijzen van tegenwoordig. Het is dan ook slim om preventief te koelen. De warmte buiten houden is tenslotte duurzamer, beter voor de portemonnee én gezonder dan actief moeten koelen met behulp van apparatuur.

Online vind je bergen aan tips om je huis koel te houden op warme dagen. Platform Gezond Binnen heeft de slimste én duurzaamste manier verzameld.

Zonnescherm of rolluik

Met een raam- of rolluik houd je heel gemakkelijk de warmte buiten om het binnen koel te houden. Er zit overigens wel een nadeel aan: het mooie uitzicht waar je normaal van kunt genieten, wordt hierdoor wel een stuk minder aantrekkelijk. Liever wel nog wat uitzicht? Kies dan voor een zonnescherm.

Zonwerend glas of folie

Heb je niet de mogelijkheid om rolluiken of een zonnescherm op te hangen? Kies dan voor zonwerend glas. Het glas houdt de hitte van de zonnestralen tegen, zodat het binnen ook niet zo warm wordt. Dit glas heeft trouwens nog een groot voordeel: het heeft een hoge isolatiewaarde waardoor de koele lucht binnenblijft. Aan het compleet vervangen van ramen hangt wel een aardig prijskaartje. Wil je het goedkoper doen? Kies dan voor zonwerend folie.

Zonwerende raambekleding

Niet alleen glas of folie kan zonwerend zijn, raambekleding werkt ook goed. Het is een gouden oude, maar ook gordijnen doen hun werk goed op dit gebied. Kies voor reflecterende screens of rolgordijnen om de warmte buiten te houden. Zorg overigens dat je het raam bedekt vóór dat de zon hierop staat. Dat betekent in sommige gevallen: gordijnen overdag dicht.

Sedum dak

Heb je een plat dak? Dan heb je geluk. Want een Sedum dak, ook wel groendak genoemd, is de uitgewezen manier om de koelte in huis te bewaren. Met warm weer koelen de planten zichzelf en hun omgeving af door water te verdampen via hun bladeren. Zo houdt de Sedum begroeiing het huis koel. Nog een voordeel: het groendak werkt isolerend, dus ook in de winter heb je hier profijt van.

Nog een extra tip: goed ventileren. Frisse lucht in huis is belangrijk om je gezond te blijven voelen. Zoals gezegd wil je de warmte natuurlijk buiten houden, zet daarom (vroeg) in de ochtend en in de avond de ramen tegen elkaar open om de boel flink te laten ventileren. Succes gegarandeerd.

Beeld: Unsplash