Zo probeert de Amerikaanse politie met een 3D-printer in te breken op een smartphone

Politie kiest vaak voor twee routes bij het ontgrendelen van een smartphone: of ze proberen het codeslot te achterhalen, of ze vragen de telefoonmaker om een handje te helpen. Agenten in de Verenigde Staten pakken het echter anders aan, door samen te werken met onderzoekers aan de Michigan State University. Hun doel volgens Fusion: het maken een vingers met een 3D-printer, met afdrukken die het toestel ook kan ontgrendelen.

Het gaat om de vingerafdruk van een moordslachtoffer die in het verleden al eens is gearresteerd, waardoor de politie toegang heeft tot zijn vingerafdrukinformatie. Deze gegevens heeft de politie aan de universiteit gegeven, zodat zij de 3D-vingers kunnen maken. De 3D-prints worden omhuld in een dunne, metalen laag, waardoor ze ook geleidend zijn. Een ‘gewoon’ dood object werkt namelijk niet bij de vingerafdruklezer van een smartphone.

Gaat de 3D-vinger werken? Dat moeten we nog even zien, want op het moment wordt hij nog ontwikkeld en getest door de universiteit. Als het experiment slaagt heeft de politie echter een nieuwe manier om smartphones te ontgrendelen. Eentje waarbij ze techbedrijven kunnen vermijden.