Het is interessant om te bedenken hoe het leven voor iedereen in een jaar tijd flink is veranderd. Een jaar geleden konden de meeste mensen zich niet voorstellen dat het normaal zou worden om in openbare ruimtes mondkapjes te moeten dragen. Maar dat niet alleen: want ook niesschaamte en de manier van groeten zijn ineens heel anders.
Volgens Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is Nederland langzaam aan het veranderen in een strakkere maatschappij.
Nederlandse samenleving
Wij Nederlanders staan er nogal om bekend om de regels lang niet altijd zo netjes na te leven. We fietsen door rood, lopen op plekken waar dat eigenlijk niet mag en dringen voor in de rij. Het wordt ook wel een ‘losse samenleving’ genoemd. Maar door alle coronamaatregelen, worden we gedwongen om ons beter aan de regels te houden. En dat kan wel eens voor een blijvende verandering zorgen.
Van Lange legt uit: “Voorheen keek niemand raar op als je iets deed wat niet mocht, nu word je toch al sneller aangesproken als je geen mondkapje draagt of niet genoeg afstand houdt.” De kans is dus groot dat we over een aantal maanden nog steeds netter in de rij blijven staan. En ook nog steeds afkeurend kijken als iemand in het openbaar kucht of niest. Volgens Van Lange is dat niet per se verkeerd.
Moment van bezinning
De hoogleraar hoopt er ook op dat er een mentaliteitsverandering plaats zal vinden onder de Nederlanders. Iedereen werd door de lockdown natuurlijk gedwongen om even stil te staan. We konden niet meer feesten, bij mensen op bezoek en hielden ons minder bezig met de dagelijkse beslommeringen.
Van Lange legt uit dat het helemaal niet verkeerd is om zo nu en dan even stil te staan. Hij vergelijkt het met traumaverwerking: “Wanneer mensen chronische stress ervaren van bijvoorbeeld een echtscheiding of een verlies, worden ze vaak gedwongen om een stap achteruit te zetten en na te denken over waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Dat zie ik nu ook gebeuren.” Van Lange noemt het dan ook een ‘moment van bezinning’. Om even stil te staan bij de dingen die écht belangrijk zijn in het leven. Hij hoopt dan ook dat dit door zal zetten en dat mensen toch solliciteren op die ene baan die ze stiekem altijd al wilden.