May the Fourth Be With You: zo vier je Star Wars-dag in stijl

Star Wars-dag, The Mandalorian

Star Wars-fans wereldwijd staan al in de startblokken: 4 mei is Star Wars-dag! En zelfs nu we allemaal thuis moeten blijven, kun je deze dag goed vieren. Wij geven je een aantal tips om optimaal van de franchise te genieten, vanuit je eigen huis.

Voor wie wat minder bekend is met Star Wars: 4 mei is een speciale dag voor de franchise, waarop fans wereldwijd met de films, series en alles daar omheen bezig zijn. Dat die dag op 4 mei valt, is niet per ongeluk. In het Engels is dat namelijk “May the Fourth”, wat lijkt op “May the Force” – als in “May the Force be with you”. Dat woordgrapje is dé reden dat 4 mei Star Wars-dag is en je hoort fans dan ook regelmatig “May the Fourth Be With You” zeggen.

De dag is ooit gestart door de fans, zonder dat maker Lucasfilm hier iets mee te maken had. Inmiddels doet het bedrijf echter ook mee, net als makers van nieuwe series en speelgoed. Voor Star Wars-fans is 4 mei dus steeds belangrijker geworden. En dus zijn er ook steeds meer manieren om de dag te vieren.

Bekijk de films

Dé manier om Star Wars-dag te vieren is natuurlijk door de films nog eens op te zetten. Maar ga er niet vanuit dat je ze ook allemaal op een dag kunt zien: er zijn inmiddels negen films in de Skywalker-saga, twee losse en dan ook nog een reeks (animatie)series. Wie alles wil zien, heeft aan één dag dus niet genoeg (al kun je natuurlijk doorgaan op “Revenge of the Fifth”, oftewel 5 mei).

Mocht je toch een poging willen wagen, dan is het natuurlijk de vraag in welke volgorde je dat doet. Daar zijn immers meerdere mogelijkheden voor ontstaan, zoals de traditionele volgorde of de Machete order. Bij zustertitel Vance schreef ik enige tijd geleden al over de verschillende volgordes waarin je de Star Wars-films kunt kijken. Neem dat dus vooral nog even door als je nieuwsgierig bent naar welke volgorde het beste bij jou past!

De films zijn op verschillende plekken te bekijken. Zo kun je ze via diverse streamingdiensten huren, maar ze staan ook allemaal op Disney+. Disney+ maakt die films tussen 4 mei en 9 mei overigens nog extra bijzonder: dan zie je op de startpagina’s van de films en series fan art verschijnen. Een voorbeeld is de onderstaande afbeelding, gemaakt door fan Zi Xu.

Star Wars-dag fan art

Beeld: Star Wars – Zi Xu

Nieuwe serie: The Bad Batch

Wie toe is aan iets nieuws, heeft dit jaar geluk. Op Star Wars-dag verschijnt namelijk de allereerste aflevering van de nieuwe serie The Bad Batch. Deze geheel nieuwe animatieserie gaat over een elite en experimentele groep klonen die onder de naam Bad Batch werken. We leerden hen al kennen in de serie The Clone Wars, maar ook na die oorlog zijn ze nog actief. De serie speelt zich namelijk direct na de oorlog af en we zien hoe de groep klonen hun weg vinden in het veranderende universum.

Zoals we inmiddels van Disney+ gewend zijn, verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering in de serie. De eerste komt dus morgen op de streamingdienst terecht.

Maak bijpassende snacks

Natuurlijk, op Star Wars-dag kun je gewoon een pizza bestellen of een bak popcorn eten. Maar het is veel leuker om ook bijpassende snacks te hebben. En ja, die bestaan zeker! Sterker nog: op de website van Star Wars zijn diverse recepten te vinden die je gratis kunt lezen. Het enige wat je nodig hebt is de juiste ingrediënten en de motivatie om ze te maken.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld Blue Milk Mando Macarons: blauw gekleurde macarons met vanille en framboos. Andere opties zijn bijvoorbeeld Yoda-pannenkoeken, Bantha Blue Butter Sandwich Cookies, en Ewok-sushi. Meer recepten kun je vinden op de site van Star Wars.

Blue Milk Mando Macarons

Blue Milk Mando Macarons. Foto: Star Wars

Speel een toffe game

Wie geen zin heeft om films te kijken of om snacks in elkaar te zetten, kan natuurlijk ook één van de vele games spelen. Afgelopen herfst verscheen bijvoorbeeld Star Wars: Squadrons, die ons bij Numrush goed beviel. Deze game pikt de draad op na Return of the Jedi en biedt een duizelingwekkend ruimteavontuur vol luchtgevechten.

En er zijn natuurlijk nog veel meer games die je kunt spelen. Denk aan Star Wars Jedi: Fallen Order, Jedi Knight: Jedi Academy of Star Wars Battlefront II. Daarnaast zijn er diverse andere games die Star Wars-thema’s toevoegen. Zo zijn er skins in Minecraft te vinden en is er een speciale Star Wars-versie van The Sims 4.

Diverse games zijn tot en met May the Fourth bovendien in de aanbieding, dus dit is hét moment om ze te scoren. Zo biedt EA een Triple Bundle aan met Star Wars: SquadronsJedi: Fallen Order Deluxe Edition en Battlefront II: Celebration Edition voor PC, Xbox en PlayStation.

Wees creatief: maak iets tofs!

Op Star Wars-dag kun je natuurlijk ook lekker met je handen bezig zijn, bijvoorbeeld door zelf wat tofs te maken (eventueel met je kinderen). Zo kun je een bracer maken die we van de Padawans in Jedi Temple kennen of houten onderzetters met een Star Wars-thema. Op de website van Star Wars kun je nog veel meer toffe dingen vinden om samen te maken.

Ook kun je net als andere jaren weer volop met LEGO aan de slag: het bouwspeelgoed heeft een groot aanbod van Star Wars-gerelateerde sets. En net als ieder jaar is er rondom May the Fourth een groot evenement bij LEGO. Zo zijn er nieuwe sets uitgebracht – zoals een R2-D2 en een Darth Vader-helm – en krijgen VIP-leden dubbele VIP-punten. Ook kun je in de LEGO-winkels een gratis Imperial Shuttle krijgen bij een aankoop vanaf 40 euro.

Beeld: Star Wars/Disney+