Zo weet je of je smartphone gehackt is (en kun je hacken voorkomen)

smartphone gehackt, hacken

Tegenwoordig weet vrijwel iedereen dat alles gehackt kan worden. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat dat ook betekent dat je smartphone gehackt kan worden? Dit is hoe je weet of je telefoon het slachtoffer is geworden van een cyberaanval en hoe je jezelf er tegen kunt beschermen.

Het is vrij gemakkelijk om je telefoon te hacken. Hier bestaat zelfs goedkope of gratis software voor met alle benodigde informatie. Wordt jouw telefoon gehackt, dan kan de crimineel achter de aanval de complete controle over je apparaat overnemen. Dat betekent dat hij ook bij je telefoontjes kan komen en in de app van je bank kan gaan zitten.

1. Check je dataverbruik

Malafide apps maken vaak verbinding met het thuisfront. Om te zien of er malware op je telefoon zit, kun je dus controleren hoe je telefoon data ontvangt en verzend. Bij Android ga je daarvoor naar je instellingen, dan naar “Netwerk en internet” en vervolgens naar “Datagebruik”. Bij het menu “Gebruik van mobiele data” kun je vervolgens precies zien welke app internet verbruikt.

Nu wil je vergelijken of er een verschil zit tussen hoeveel data jij verbruikt en hoeveel data de applicaties verbruiken. Zit er een verschil van 10MB of meer in? Dat kan een signaal zijn van malware. Daarnaast is het goed om te kijken of bepaalde soorten apps ongewoon veel data verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een gratis woordenboek dat opeens 1GB aan internet verbruikt. Dat kan er op wijzen dat het om een malafide app gaat.

Internet mobiel

2. Rare berichtjes

Een eerste indicatie van een gehackte smartphone, is het ontvangen van rare sms’jes. iPhone-gebruikers hebben namelijk aangegeven dat ze rare sms’jes ontvingen bij een eerste poging om een telefoon te hacken. Zo bestond een berichtje alleen uit een vierkantje, of een stel rare symbolen.

Dit is een signaal dat hackers malware proberen te installeren op je telefoon. Het is vergelijkbaar met een virus verspreiden via een e-mail: de bijlage zorgt ervoor dat er malware geïnstalleerd wordt. Verschil is echter dat in dit geval je telefoon alleen het sms’je hoeft te ontvangen. Is de telefoon van een vriend dus gehackt, dan is het virus eenvoudig te verspreiden.

Ontvang je rare berichtjes, check dan bij je vrienden en familie of zij die ook hebben gekregen. Dan weten ook zij dat ze mogelijk gehackt zijn.

3. Raar gedrag

Meest opvallend is natuurlijk raar gedrag van je telefoon zelf. Als een hacker de controle van je telefoon weet over te nemen, kan hij sms’jes verzenden, telefoontjes plegen en op het internet gaan. Je ziet dus dat je belgeschiedenis anders is en dat er berichtjes zijn verzonden die jij nooit geschreven hebt.

Zie je dus dat je telefoon iets uitgevoerd heeft waar jij nooit opdracht voor hebt gegeven, dan is de kans groot dat je gehackt bent. Nadeel is echter wel dat ervaren hackers hun sporen uitwissen. Denk je dus dat je gehackt bent, check dan bij je provider wie er allemaal gebeld en gesms’t is.

4. Vreemde geluiden bij het bellen

Hoor je opeens een raar geluid terwijl je iemand belt, waar dat vroeger niet zo was? Dat kan een signaal zijn dat iemand probeert binnen te dringen in je telefoon. Om dit zeker te weten, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je provider.

5. Wijzigingen op je rekening

Een goede indicator van vreemd gedrag op je telefoon, is je telefoonrekening. Het kan namelijk zo zijn dat de hacker geld wil verdienen door duizenden sms’jes te verzenden naar een duur nummer. Jij krijgt dan de rekening. Dit komt echter weinig voor in West-Europa.

Hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Gehackt worden is vervelend. Maar hoe voorkom je nu eigenlijk dat je gehackt wordt? Een eerste tip is eenvoudig: zorg dat je altijd updates installeert als ze verschijnen. Is er dus een nieuwe versie van Android of iOS? Direct installeren! Hetzelfde geldt voor apps. Hoe vervelend updaten soms ook is, het geeft je wel de beste bescherming.

Smartphone beveiliging

Denk voor je downloadt

Daarnaast wil je niet zomaar alles installeren. Je kunt op Android apps installeren via derde partijen, maar hier kunnen natuurlijk ook malafide exemplaren bij zitten. Het beste is om alleen uit de Play Store te downloaden en ook daar goed op te letten wat je op je telefoon zet.

Diverse apps vragen tegenwoordig bovendien om toestemming voor allerlei functionaliteiten – zoals het gebruik van je camera of je microfoon. Maar heeft een app die functies wel echt nodig? Wat zou Spotify bijvoorbeeld moeten met je camera en wat moet een gemiddeld spel met toegang tot je belfunctie? Denk na voor je toestemming geeft.

Controleer bovendien eens wat je al op je telefoon hebt staan. Na een update van een app kan er immers malware zijn afgeleverd. Kijk dus eens naar welke apps je geïnstalleerd hebt staan en waar zijn allemaal toestemming voor hebben. Op iOS vind je die informatie onder “Instellingen” en dan “Privacy”. Op Android is dat lastiger, maar via de beveiligingsapps van Avast of McAfee kom je een heel eind.

Virusscanner

Een virusscanner installeren is sowieso een goed idee. Deze programma’s kennen we al van laptops, maar zijn ook voor smartphones beschikbaar. Dit soort apps waarschuwen je als je iets probeert te installeren waarvan bekend is dat het malware is.

Ook krijg je een waarschuwing als een phishing-aanval je zo ver probeert te krijgen om je wachtwoord in te vullen op een malafide website of binnen een app.

Wachtwoorden en beveiliging

De gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot je smartphone, is om hem fysiek in handen te hebben en toegang te hebben. Maak dit dus zo moeilijk mogelijk, aangezien je er waarschijnlijk veel persoonlijke informatie op hebt staan. Om te beginnen wil je je telefoon beveiligen met een wachtwoord van zes cijfers als je hem niet gebruikt. Vingerafdrukken of gezichtsherkenning werken natuurlijk ook, al zijn ze zeker niet perfect.

Dit geldt overigens ook voor al je apps. Tegenwoordig kun je je automatisch in laten loggen, wat handig is, maar ook erg gevaarlijk. Een hacker hoeft immers alleen maar je browser te openen om bij al je online accounts te kunnen komen. Het liefste gebruik je deze functie dus niet.

smartphone beveiliging

Op Android kun je bovendien al je afzonderlijke apps beschermen met een apart wachtwoord. Daardoor kan een hacker met jouw telefoon in handen dus nog steeds niet bij je e-mail of bank-app komen, zonder een tweede wachtwoord in te voeren. Hier heb je echter wel een aparte app voor nodig, bijvoorbeeld AVG AntiVirus Free. Op iOS is dit helaas niet mogelijk, al kun je wel je documenten en bestanden met Folder Lock beschermen met een wachtwoord.

Neem verder voorzorgsmaatregelen voor als je telefoon gestolen is. Zo kun je telefoons zo instellen dat alle data verwijderd wordt als er een bepaald aantal keren een verkeerd wachtwoord is ingevoerd. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van “vind mijn apparaat” van Apple en Google. Daarmee kun je je telefoon vinden op een kaart en deze op afstand vergrendelen of alles wissen.

Vermijdt openbaar wifi

Gratis openbaar wifi is een prachtige uitvinding, maar vooral ook een met veel risico’s. Maak je er namelijk verbinding mee, dan kan iedereen in de omgeving zien wat jij online aan het doen bent. Voor deze aanval heb je wel specifieke vaardigheden en software nodig, maar het gevaar is altijd aanwezig.

Maak dus vooral geen verbinding met een openbaar netwerk, of gebruik een VPN als CyberGhost en TunnelBear voor iOS of Android. Hiermee wordt al je verkeer via een versleuteld privékanaal verzonden, waardoor anderen niet kunnen zien wat je aan het doen bent.

Meer weten over gehackt worden en wat je kunt doen om het te voorkomen? Neem dan een kijkje op Laatjeniethackmaken.nl, een gratis beveiligingsgids van tech-journalist Daniël Verlaan.

Foto: Shutterstock.com