Energieverbruik Nederlandse huishoudens lag op straat door datalek

Dinsdagochtend ontdekte Bram Talman een lek bij energiemaatschappij OM. Hierdoor was het energieverbruik van alle Nederlandse huishoudens op te vragen.

Gegevens opvragen

Van dinsdag tot vanochtend kon je jouw energieverbruik opvragen als je je wilde aanmelden op de site samenom.nl. Je kon met elk Nederlandse postcode en huisnummer gegevens opvragen zonder identiteitscontrole. Hierna kwamen de gegevens over gas- en elektriciteitsverbruik in beeld. Ook de gegevens van bedrijven waren tijdens het lek te zien.

Een reactie van het bedrijf bleef na de melding van Talman uit en OM was ook tot vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, vertelt Nu.nl. Pas nadat BNR nieuwsradio aandacht gaf aan het lek, verwijderde OM de functie en werd het lek gedicht. De energiemaatschappij geeft aan dat de impact van het lek klein is en dat het bedrijf geen abnormale hoeveelheid opvragingen heeft opgemerkt.

Centrale database

Het is niet de eerste keer dat een lek van energieverbruik gegevens zich voordoet. De gegevens van Nederlandse huishoudens worden namelijk opgeslagen in een centrale database van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Vorig jaar werden uit die database al gegevens gestolen van maar liefst twee miljoen huishoudens.