Goed om te weten: zo werkt de CoronaCheck-app

CoronaCheck-app

Het land gaat steeds iets verder van het slot. Nog even wachten en we kunnen weer normaal gebruik maken van horeca en op vakantie gaan, de clubs zullen voorzichtig hun deuren weer openen en zelfs festivals staan op de planning. Het lijkt er dan ook op dat dit een fantastische zomer gaat worden. Maar om toegang te krijgen tot dit alles, is het wel verplicht om te laten zien dat je geen corona hebt, of dat je al gevaccineerd bent. Dat doe je met de CoronaCheck-app.

Hoe dat precies werkt, leggen we je uit.

CoronaCheck-app

Om op vakantie te gaan binnen Europa of om naar een club of evenement te gaan, heb je deze app nodig. De app is uiteraard beschikbaar voor iOS en Android. Wat is nou precies het nut van deze app? Simpel: je kunt hiermee laten zien dat je op dat moment geen corona hebt. Dat kan door een negatieve test erin te uploaden, of door te laten zien dat je volledig gevaccineerd bent. Je hebt hiervoor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) voor nodig.

Ben je van plan om naar een festival of discotheek te gaan? Ook daar gebruik je deze app voor. Vanaf 26 juni – dat is sneller dan je denkt – gaan de deuren van de clubs eindelijk weer open en kunnen we weer genieten van het nachtleven.

Zo werkt het

Het gebruik van de app werkt erg simpel. Als je deze eenmaal gedownload hebt, log je in met je DigiD. Als je de app toestemming geeft, kunnen jouw vaccinatiegegevens gemakkelijk ingeladen worden in de app. Je hoeft geen toestemming te geven, want je kunt dit ook zelf inladen.

Als je (nog) niet gevaccineerd bent, dan is het ook mogelijk om een negatief testbewijs te uploaden in de app. Als je negatief getest bent, krijg je een uitslag én ophaalcode. Die code heb je nodig om in te voeren in de CoronaCheck-app.

Als je onlangs corona hebt gehad, geldt dit ook als een toegangsbewijs. Je kunt hiervoor de positieve PCR test opvragen en deze toevoegen als ‘herstelbewijs’ in de app. Let wel op: deze test mag alleen tussen de 12 en 180 dagen oud zijn.

Als je op vakantie of naar een evenement gaat, laat je de QR-code van de app scannen. Op die manier kan degene die dit checkt zien dat je op dat moment geen corona hebt en ben je good to go.

Beeld: Unsplash