Zonneauto Stella van Solar Team Eindhoven wordt mogelijk commercieel

De Stella van Solar Team Eindhoven won meerdere keren de Solar Challenge, een wedstrijd voor auto’s op zonne-energie. Maar deze auto gaat mogelijk voorbij de racetracks, schrijft E52. Oud-studenten van de universiteit hebben onlangs namelijk Atlas Technologies BV opgericht en overwegen om de auto op de markt te gaan brengen.

Lex Hoefsloot, mede-oprichter van Atlas Technologies en voormalig lid van Solar Team Eindhoven, zegt echter dat het nog alle kanten op kan met het bedrijf. Zo wordt nog onderzocht of ze bijvoorbeeld de focus leggen op onderdelen van het voertuig of op de volledige auto. Maar het team gelooft in ieder geval dat zonneauto’s in de komende vijf tot tien jaar onmisbaar gaan zijn.

Vooral de ervaringen van de Solar Teams zijn een reden voor een commercieel vervolg op de auto. Stella levert in Nederland namelijk ongeveer 60.000 kilometer per jaar op aan energie uit de zon, vertelt Hoefsloot. “Wetende dat vrijwel niemand zoveel rijdt, zouden we dus best een wat luxere of zwaardere variant van die auto kunnen maken.”

Derde Stella

De Stella is een andere zonne-auto dan die de meeste mensen kennen. Naast een internationale competitie voor raceauto’s op zonne-energie, is er namelijk ook een wedstrijd voor gezinsauto’s waar voorin twee mensen kunnen zitten en die ook een achterbank heeft. Stella is zo’n auto. En die is automatisch een stuk interessanter voor ‘gewone mensen’.

Het Solar Team Eindhoven doorgaan met de ontwikkeling van de Stella voor wedstrijden. In 2015 won het team met de Stella Lux, een tweede variant van de auto. In oktober wil een nieuw team van studenten mee doen aan de Solar Challenge met een derde Stella. Hier is een crowdfundingactie voor gestart.