Zuckerberg: ‘Facebook heeft paar jaar nodig om te herstellen van privacyrel’

Facebook heeft zeker een paar jaar nodig om de nadelen die het op het gebied van privacy heeft op te lossen. Dat heeft directeur Mark Zuckerberg gezegd in een interview met Vox.

“Ik denk dat we ons uit dit gat kunnen graven, maar dat zal wel een paar jaar duren”, aldus Zuckerberg. “Ik zou graag willen dat we deze zaken in drie of zes maanden kunnen oplossen, maar ik denk dat de realiteit is dat dit gewoon langere tijd nodig heeft.”

De afgelopen maanden kwam het sociale medium met enige regelmaat negatief in het nieuws. Zo bleek dat databedrijf Cambridge Analytica de gebruikersgegevens van miljoenen gebruikers misbruikte voor politieke reclame. De beurscijfers van Facebook daalden daardoor. Verontwaardigde gebruikers verwijderden hun account.

Ondertussen heeft het sociale medium diverse stappen aangekondigd om een herhaling te voorkomen. Adverteerders kunnen straks bijvoorbeeld niet meer met data van derden ongericht adverteren. Voortaan moeten zijn beloven dat gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun data.

Transparanter

Verder stelt Zuckerberg dat Facebook transparanter moet worden. “We zijn nu niet transparant genoeg over de invloed van verschillende problemen op het platform”, aldus de topman. Hij wil onder meer een onafhankelijke beroepscommissie opstellen waar gebruikers van verwijderde berichten terecht kunnen.

Als een bericht nu verwijderd wordt, is dat onherroepelijk en zijn de redenen soms onduidelijk. “In een goed functionerend democratisch systeem, moet er altijd een manier zijn om in beroep te gaan.”.

De bedoeling is dat er uiteindelijk een systeem komt dat lijkt op een hooggerechtshof. Daarin zitten onafhankelijke experts die bepalen wat wel en niet acceptabel is in een online gemeenschap die de “sociale waarden van iedereen over de hele wereld reflecteert”.