Zweden is gestopt met zijn onderzoek naar WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Daarmee is het verloop van de zaak, die al zeven jaar duurt, drastisch veranderd. Assange zit al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen, omdat Ecuador geen mensen uitlevert naar Zweden. Nu bestaat de kans dat hij de ambassade kan verlaten.
Assange werd in 2010 aangeklaagd voor verkrachting in Zweden. Hij vluchtte dus naar Londen, om daar in de ambassade onder te duiken. Zijn angst is dat als hij uitgeleverd wordt naar Zweden, hij vanaf daar weer uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. Daar wil justitie hem vervolgen vanwege het publiceren van geheime documenten gelekt door Chelsea Manning op WikiLeaks.
Onderzoek niet snel genoeg
Zweden besloot de aanklacht te laten vallen, nadat de Zweedse advocaat Ingrid Isgren meerdere keren is weten praten op de ambassade van Ecuador. De directeur van het openbaar ministerie, Marianne Ny, zei vandaag dat het onderzoek stopt omdat de WikiLeaks-oprichter niet formeel op de hoogte kan worden gebracht van de aanklacht.
“Volgens de Zweedse wet moet een crimineel onderzoek zo snel mogelijk uitgevoerd worden”, aldus Ny tegenover de BBC. “Om door te kunnen gaan met de zaak, moet Julian Assange officieel ingelicht worden over de verdenkingen tegen hem. Maar we kunnen daar geen assistentie voor verwachten van Ecuador. Daarom is het onderzoek stop gezet.”
Mocht Assange echter voor 2020 in Zweden komen – dus voordat de zaak verlopen is – dan wordt het onderzoek wel weer opnieuw opgestart. De WikiLeaks-oprichter wordt dan ook alsnog gearresteerd en vervolgd.
Nog niet helemaal vrij
Dit betekent nog niet direct dat hij weer vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Het terugtrekken van het Europese arrestatiebevel (EAW) moet eerst nog bevestigd worden door een rechtbank in Londen. Dit gebeurt mogelijk aan het einde van de dag al.
Bovendien is de politie in Londen niet van plan om hem zomaar te laten gaan. Assange moet zich volgens hen nog wel verantwoorden voor een “veel minder serieuze overtreding”. Hij kwam namelijk niet naar de rechtbank in juni 2012 toen hij dat bevolen werd, waardoor hij nog steeds gearresteerd kan worden. Rond de ambassade staat nu politie, om te zorgen dat Assange niet ontsnapt.
Ook is de Verenigde Staten dus nog niet klaar met Assange. Hoewel ze Groot-Brittannië nog niet hebben gevraagd om Assange uit te leveren, kan dit zeker nog wel komen. Zeker nu hij niet langer aan Zweden hoeft te worden uitgeleverd.
— Julian Assange (@JulianAssange) May 19, 2017
Assange is in ieder geval blij met het nieuws. Op Twitter plaatste hij vrij snel na de bekendmaking een vrolijke foto van zichzelf. Maar of hij de ambassade na vijf jaar nu echt kan verlaten, valt dus nog te bezien.