Zweedse waakhond: ‘Meme van afgeleid vriendje is seksistisch’

Distracted-boyfriend-meme

Als je wel eens wat uurtjes op het internet doorbrengt met het kijken naar memes, dan ken je waarschijnlijk het plaatje van de man die omkijkt naar een meisje wel. De meme staat bekend als de ‘Distracted Boyfriend Meme’. De Zweedse internetprovider Bahnhof gebruikte het plaatje enige tijd in advertenties. De Zweedse advertentiewaakhond heeft nu besloten dat de meme seksistisch is, meldt The Local.

De afbeelding werd door Bahnhof gebruikt bij een advertentie voor banen. In hun versie van de meme draaide de man – in dit plaatje een vriendje van de vrouw naast hem – weg van “je huidige baan”, om te staren naar Bahnhof. Op Facebook en Instagram werden mensen boos. De advertentie werd gemeld bij de Zweedse waakhond RO.

Discriminatie

De RO stelt nu echter dat het gebruik van de meme “discriminatie op basis van geslacht” was. Dit heeft twee redenen: vrouwen worden gerepresenteerd als “inwisselbaar” en “seksobjecten”, en we zien een “stereotype afbeelding van een man die vrouwen als inwisselbaar beschouwd”.

Probleem is dat het plaatje weergeeft dat alleen het uiterlijk van een vrouw interessant is, aldus de RO. “Volgens het committee wordt de objectivering versterkt door het feit dat vrouwen worden aangewezen als vertegenwoordigers van de werkplek, terwijl de man, de ontvanger van de advertentie, wordt neergezet als een individu.”

Maar ook voor mannen is het plaatje problematisch, stelt de RO. “Het geeft de impressie dat mannen mogelijk van vrouwen wisselen op eenzelfde soort manier als dat ze van banen wisselen.” En dat kan ook weer een slecht effect hebben op vrouwen die mogelijk bij Bahnhof willen werken.

Bahnhof

Bahnhof zelf stelt dat het plaatje alleen bedoeld was om “te tonen dat Bahnhof een aantrekkelijke werkgever is en dat mensen met een iets minder goede werkgever interesse in ons zouden kunnen hebben”.