Transparante motorkap van Land Rover maakt de weg zichtbaar voor bestuurders


Hoewel de berichten soms anders doen vermoeden werkt de auto-industrie niet alleen aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook op het gebied van ‘normale’ auto’s wordt veelvuldig geëxperimenteerd met de nieuwste technologische snufjes om het rijden bijvoorbeeld veiliger te maken. Zo komt Land Rover met de Transparent Bonnet: een transparante motorkap.

En nee, hierdoor wordt niet de ingewikkelde techniek die zich onder de motorkap bevindt getoond. In tegendeel: in feite is de zogenaamde ‘Transparent Bonnet’ helemaal niet transparant, maar is er sprake van een augmented reality concept.

Door middel van verschillende camera’s in de grille van de auto wordt dát stuk van de weg gefilmd dat normaal gesproken voor de bestuurder niet zichtbaar is. Deze beelden worden vervolgens op een heads-up beeldscherm geprojecteerd zodat de rijder precies “door” de motorkap heen kan kijken.

13729359214_a8e67c0154_b
Op deze manier wordt de illusie gewekt dat de motorkap transparant is en heeft de bestuurder volledig zicht op de weg. Ook zijn de positie en de hoek van de voorwielen van de auto zichtbaar. Het systeem zou van pas komen bij het berijden van stijle heuvels of een ongelijk wegdek, en om bestuurders op slecht zichtbare obstakels te wijzen.

Het concept van Land Rover bevindt zich nog duidelijk in een beginfase, maar in de video ziet het systeem er in ieder geval erg handig uit; de omgeving vermengt zich subtiel met de motorkap en geeft de bestuurder een goed zicht op de weg! Op 16 april zal het concept worden gepresenteerd tijdens de New York International Auto Show.