Ruim 1 op de 10 Nederlanders deelt digitaal naaktbeelden en expliciet materiaal

naaktbeelden, intieme content

Naaktbeelden of ander expliciet materiaal delen met iemand waarmee je online date of chat – 12% van de Nederlanders geeft toe dit wel eens te doen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van beveiligingsbedrijf Kaspersky onder 504 Nederlandse consumenten. Dat terwijl 80% van de respondenten zich wel bewust is van de veiligheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.

“Het delen van intieme beelden met een geliefde is al jaren een gangbare praktijk. Er zijn echter aanzienlijke risico’s aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Fappening’ campagne, waarbij intieme foto’s van beroemdheden werden gelekt en via het internet verspreid”, zegt Jornt van der Wiel, Senior Security Researcher bij Kaspersky’s Global Research and Analysis Team.

Ook onder ‘gewone’ mensen komt bijvoorbeeld sextortion – waarbij dergelijke beelden gebruikt worden om iemand uit te buiten – steeds vaker voor. Dat geldt ook voor wraakporno, waarbij privéfoto’s of -video’s van seksuele aard die eerder vaak in een vertrouwensrelatie werden gedeeld nu zonder toestemming met anderen worden gedeeld of verspreid.

Weinig kennis over beveiliging

Toch deelt 12% van de respondenten dus wel eens naaktbeelden of andere expliciete content. 16% heeft zelf wel eens dergelijk materiaal van een ander ontvangen. Maar slechts 27% gebruikt volgens het onderzoek veilige methoden bij het online delen van gevoelige of persoonlijke inhoud. Zo werkt 31% van de respondenten zijn privacy-instellingen niet regelmatig bij of weet niet hoe dat moet en 35% bekijkt niet het beveiligingsbeleid van platformen of weet niet van het bestaan van zo’n beleid af. 56% is zich daarnaast niet bewust van of weet niet hoe inhoud die zonder hun toestemming is gedeeld moeten herkennen of melden.

“We raden iedereen die overweegt om intieme foto’s te delen aan om goed na te denken over de mogelijke gevolgen en de impact op hun leven als deze foto’s openbaar worden. Als men bereid is om deze risico’s te accepteren, dan is het cruciaal om de beelden op een veilige manier te delen”, aldus Van der Wiel. Mocht de privacy toch geschonden zijn, dan kun je naar de politie stappen. Maar slechts 35% van de respondenten heeft vertrouwen in de politie vals het gaat om het vervolgen van digitale privacyschendingen.

Foto: Shutterstock