Vergeet smartwatches: Deze vier wearables geven je superkrachten

Hartstikke leuk, zo’n smartwatch. Maar echt superkrachten geeft zo’n horloge je niet, behalve supergoed weten hoe laat het is. Designer Mark Rolston heeft echter 4 wearables ontworpen die je wél bovenmenselijk maken!

Rolston, die voorheen furore maakte bij het wereldberoemde Frog Design, werd door Fast Company uitgedaagd om nieuwe wearables te bedenken die voorbij het huidige beeld van draagbare tech gaan.

De briefing? Geen smartwatches.

Rolston kwam met vier concepten op de proppen die ons moeten voorzien van ‘superkrachten’. De designer wijst daarbij op de rol van de moderne smartphone, die ons door tijd en ruimte laat vliegen (Maps, videoconferencing, Time Hop) of ons zelfs slimmer maakt door een constante verbinding met het internet.

Dat laatste puntje is natuurlijk ter discussie, maar Rolston ziet wearables vooral als een fysieke extensie van deze krachten. Hieronder de vier concepten van de designer.

1. Kineseowear

kineseowear

Misschien is het je wel eens opgevallen, die gekleurde tape bij sporters op hun benen of schouders? Kinesiotape! Rolston’s eerste concept is eigenlijk een technische uitvoering van die tape.

Kineseowear is een soort extra spier die gedragen wordt op je rug. De wearable kan vervolgens een serie van interessante functies uitvoeren: van het tikken op je schouder wanneer je linksaf moet slaan tijdens het navigeren tot het ondersteunen van je schouders tijdens het zwemmen.

2. Ouijiband

ouijiband

Fijne fijne motoriek, ik ben er niet bepaald mee gezegend. Dat geldt overigens voor een groot deel van de wereldbevolking, waardoor er een tekort ontstaat aan bepaalde specialisten.

Rolston’s Ouijiband kan dan uitkomst bieden. De handschoen is in feite een vrij tegenwicht, dat middels een gyroscope en een cardanische ophanging je fijne beweging stabiliseert.

Zo kan een chirurg dus met vastere hand zijn of haar werk doen of leert een tennisspeler sneller een bepaalde slagtechniek door de mechanische bijsturing.

3. Snapchat IRL

snapchatIRL

Rolston volgt met veel interesse de opkomst van sociale netwerken en apps waarin je gesprekken weer privé en ‘vergeetbaar’ wil maken: “Kijk naar Snapchat. Daar zij het team: sommige gesprekken wil je liever voor jezelf houden“.

Een vertaling naar de echte wereld lijkt lastig, met de toenemende smartphones met miljardmiljoen megapixels en bijbehorende fotografie apps.

Toch ziet Rolston een kans. Een slimme ketting, die via een sensor de lichtgolven kan meten die een camera of smartphone uitstraalt tijdens een autofocus, moet uitkomst bieden.

Op het moment dat er foto wordt gemaakt, geeft de ketting een tegenflits, waardoor de privacy van zijn drager wordt beschermd. Het principe zagen we vorig jaar al in de Camoflash, overigens.

4. Lalala

lalala

Op een drukke verjaardag of in een overvol café proberen een goed gesprek te voeren kan een behoorlijke uitdaging zijn. Rolston’s Lalala is echter een ideale oplossing.

De headset is feitelijk een combinatie van noise-cancelling en Microsoft Kinect. In je oor. De headset kan via bewegingssensoren herkennen naar wie je kijkt en vervolgens alle geluid van die persoon versterken door de andere omgevingsgeluiden weg te filteren.

Het zal je niet verbazen dat Rolston de in-ear headset ziet als dé nieuwe vorm waarin we onze smartphones gaan gebruiken. Een tikkeltje geïnspireerd door Her, verwacht ik.

Techie designs
Rolston heeft niet zonder voorbedachte rade zijn concepten een behoorlijk technische uitstraling gegeven. Volgens de designer moeten we ons realiseren dat ‘modieus’ wel een belangrijke factor voor de vorm is, maar dat de mogelijkheden van een wearable wel ‘verbazingwekkend’ moeten zijn.

Het team van Rolston maakte de ontwerpen met opzet futuristisch en tamelijk technisch. Natuurlijk is stijl een belangrijk onderdeel van een wearable, maar de apparaten zullen ons om zoveel meer redenen gaan aanspreken.

Bang voor discussie is de designer niet: “Ik kijk uit naar reacties als ‘ik ga zoiets nooit dragen!’. Maar onder aan de streep is het leven een constante strijd om je buurman voor te blijven“.

Lees hier meer over de vier wearables van Mark Rolston.