Deze startup zet volledige bedrijfsservers in de cloud

Code42

Het is de grootste angst van een bedrijf bij een hack: de gestolen data is nergens anders te vinden. De hackers hebben als enige gigabytes aan gevoelige data in handen, waarmee ze het bedrijf kunnen gijzelen. Het gebeurde Sony afgelopen jaar, en het is precies wat de startup Code42 wil voorkomen.

Code42 loopt alle data op de bedrijfsservers langs, om vervolgens een grootschalige backup te maken van het gehele netwerk. Alle data wordt versleuteld bewaard in de cloud. Worden gegevens gestolen door een hacker? Dan kan de data meteen worden teruggezet. Een bedrijf kan hierdoor meteen verder met zijn bezigheden, zonder dat de servers plat moeten en er inkomsten verloren gaan.

De startup wil meer doen dan gestolen gegevens terugzetten. Alle data in de cloud wordt geanalyseerd, waardoor Code42 een mogelijke oorzaak voor een datalek kan ontdekken. Zo wordt er gekeken of een voormalig werknemer bijvoorbeeld stiekem nog wat documenten uit Dropbox heeft geplukt, voordat hij of zij naar huis ging.

Code42 lijkt een aanlokkelijk idee in handen te hebben. Het bedrijf werkt nu al samen met onder andere MIT, Salesforce en HBO, en wist onlangs 85 miljoen dollar bij investeerders op te halen. Met dat geld hoopt de startup zijn data-analysefuncties nog verder uit te breiden. Zo moet het binnenkort mogelijk worden voor de juridische tak van een bedrijf om de data van een werknemer te doorzoeken.