Britse wetenschappers geven startsein voor genetische manipulatie van menselijke embryo’s

Britse wetenschappers mogen dankzij de toestemming van de Human Fertilisation en Embryology Authority (HFEA) beginnen met het testen van genetische manipulatie bij menselijke embryo’s. Onderzoekers van het Francis Crick Instituut in Londen gaan de eerste zeven dagen van de ontwikkeling van een bevruchte eicel volgen, waarbij een enkele cel groeit naar ongeveer 250 verschillende cellen. Hiermee hopen de onderzoekers beter te begrijpen hoe de genen zich ontwikkelingen in de baarmoeder.

Het onderzoeken van de ontwikkeling van het embryo heeft als doel het kunnen verbeteren van IVF-behandelingen en het kunnen ontwikkelen van betere klinische behandeling bij onvruchtbaarheid. Miskramen en onvruchtbaarheid komen namelijk veelvuldig voor, maar toch is er nog steeds weinig kennis beschikbaar over bijvoorbeeld de oorzaken.

De directeur van het Crick Instituut, Paul Nurse, laat aan Wired weten enthousiast te zijn dat de HFEA toestemming heeft gegeven voor het onderzoek:

Het onderzoek is belangrijk voor het begrijpen van hoe een gezonde menselijke embryo ontwikkelt en zal onze kennis over het succes van IVF-behandelingen vergroten door het kijken naar de allereerste ontwikkelingen van een menselijk embryo.

De embryo’s worden alleen gebruikt voor het onderzoek, het is namelijk illegaal om deze in een menselijk lichaam te plaatsen.