België wil dat inwoners internetrijbewijs gaan halen

Het internet is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Toch zijn consumenten en bedrijven zich volgens het Belgische Centrum voor Cybersecurity vaak niet of weinig bewust van de gevaren rondom internetcriminaliteit. De organisatie is daarom bezig met het ontwikkelen van een speciale basisopleiding die moet resulteren in een ‘internetrijbewijs’ voor alle Belgen.

Directeur Miguel De bruycker laat weten: “We leren allerlei regels om ons veilig in het verkeer te begeven, maar voor het internet leren we dat niet. Veel mensen kennen de risico’s niet die ze online lopen.” Volgens het centrum moet er daarom een soort van ‘internetrijbewijs’ worden opgezet, dat consumenten en bedrijven de gevaren op het internet leert over bijvoorbeeld grooming en sexting. Maar ook over het besef dat gratis apps en gratis toegang tot het internet niet betaald wordt met geld, maar wel met persoonlijke gegevens.

In ruil voor het afleggen van de speciale cursus krijgen bedrijven bijvoorbeeld een certificaat waarmee aangetoond kan worden dat de onderneming kennis heeft van het omgaan met persoonlijke gegevens van consumenten.

Ook de Belgische minister Alexander De Croo van Digitale Agenda staat achter het idee, laat De Morgen weten: “Elk intitiatief waarbij mensen bewuster gemaakt worden van de mogelijke risico’s die je loopt op het internet, is positief”. Hoe het idee er in de werkelijkheid precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. De Bruycker laat in ieder geval weten rond de tafel te gaan zitten met basisscholen, hogescholen en universiteiten.